Takaisin

Tuholaistorjunnasta lämpökuvaukseen - droneista on moneen

Tuholaistorjunnasta lämpökuvaukseen - droneista on moneen

Olisitko uskonut, että dronejen avulla voidaan tehdä vaikkapa tuholaistorjuntaa ja tunnistaa eri hyönteislajeja? Tai istuttaa puita? Monta uutta mahdollisuutta voi aueta, kun yritys lähtee ennakkoluulottomasti mukaan dronemaailmaan.

DRONE-osaaja-hanke on käynnistänyt yrityskohtaiset konsultoinnit Pirkanmaalla toimivien pk-yritysten kanssa. Mukaan hankkeeseen lähteneet yritykset hakevat yritykselleen uusia tai laajempia liiketoimintamahdollisuuksia droneista. Mukaan lähteneiden yritysten suunnitelmissa on tehdä kattojen kuntotarkastuksia, maalauskohteiden kuvauksia, pinta-alojen laskemista, myrskytuhojen kartoituksia, lämpökuvauksia ja tuholaistorjuntaa dronejen avulla. Myös markkinointimateriaalien teossa dronet ovat apuna. Dronet ovat herättäneet kiinnostusta niin kuntatasolla kuin valtakunnallisesti. Esimerkiksi Kangasalan kaupunki on kiinnostunut droneista ja suunnittelee hankkeen kanssa yhteistyötä esim. tällä hetkellä käyttämättömien soramonttujen hyödyntämisessä lennätystestaukseen.

Uusia avauksia dronekehitystöille vireillä

Hanke tarjoaa myös teoreettista ja käytännön tietoa oikeaoppiseen dronen lennättämiseen. Torstaina 5.4. käynnistettiin hankkeen ensimmäinen Drone-lennättämisen perusteet (2 op) -koulutus. Koulutukseen osallistui monialainen joukko dronejen lennättämisestä kiinnostuneiden yritysten henkilöstöä.

Koulutuksen aloituksessa puhuneen, yliopettaja Antti Perttulan mukaan TAMK on mukana useissa drone-toimintaan liittyvissä hankkeissa valtakunnallisesti ja monenlaista suunnitelmaa dronejen kanssa tehtävälle kehitystyölle on vireillä. Muun muassa seuraavissa projekteissa ja projektiaihioissa TAMK on vahvasti mukana: 6AIKA Citylogistiikka, A-Color, Hiedanrannan alueen käyttö drone-testaukseen, drone-lennätyksen mahdollisuudet Marsissa, Arctic Drone Labs, sähkö- ja kännykkäverkon ylläpito kriisitilanteissa, rakenteiden kunnonvalvontamittaukset, alueiden valvonta droneilla, dronet maataloudessa ja ilmanlaadun mittaukset.

Koulutustilaisuudessa osallistujat pääsivät myös tutustumaan TAMKille hankittuihin droneihin.

Perttulan esittelyn jälkeen projektipäällikkö Kalle Tammi ProDigiOUs-hankkeesta esitteli 3D-pistepilvien mahdollisuuksia dronetoiminnalle. Hän kertoi laserkeilauksen, fotogrammetrian ja syvyyskameroiden periaatteita.

Workshopissa faktaa turvallisesta ja säännellystä lennättämisestä

Koulutuksen iltapäivän osuus oli kaikille kiinnostuneille suunnattu avoin workshop, jossa perehdyttiin uusiin EU-lainsäädännön tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Noin 40 dronejen parissa toimivaa tai niiden hyödyntämisestä kiinnostunutta yritysedustajaa oli tullut kuuntelemaan Trafin tarkastaja Kimmo Huovialaa. Hän esityksensä sisälsi tärkeää ja mielenkiintoista tietoa EU-tasolta dronejen lennättämiseen liittyen. Uudet drone-lennättämistä koskevat direktiivit astuvat voimaan toukokuun lopussa. Koska sekä harrastajakäyttöiset että ammattilaisten käyttämät dronet yleistyvät ilmatilassa, on entistä tärkeämpää määrittää lennättämistä koskevat säännöt ja periaatteet EU:n tasolta. Vaaratilanteiden minimoimiseksi mm. lentokorkeus, -etäisyydet ja dronen painorajoitukset määritetään tarkasti.

Drone-lennättämisen perusteet -koulutuksen itseopiskeluosuus tehdään verkossa Insta ILS Oy:n verkkokoulutuksena. Koulutuksen lopussa harjoitellaan dronen lennättämistä maastossa.

TAMK jatkaa yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden kanssa droneihin liittyvää kehittämistyötä edelleen sekä DRONE-osaaja-hankkeessa että uusien hankeideoiden myötä.

 

 

Lisätietoa

Projektipäällikkö Joni Nieminen, joni.nieminen(at)tamk.fi

DRONE-osaaja on TAMKin koordinoima ESR-rahoitteinen hanke, joka toteutetaan aikavälillä 1.1.2017 - 31.12.2018. Hankkeessa partnerina on Tampereen teknillinen yliopisto.

http://drone-osaaja.fi/

 

Kirjoitus ja kuva: Kukka-Maaria Korko

Muokattu 10.04.2018