Takaisin

Tervasta tekstiiliin – biotuotealan Paperikerho täyttää 55 vuotta

Tervasta tekstiiliin – biotuotealan Paperikerho täyttää 55 vuotta

Biotuote- ja prosessitekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Paperikerho vietti biotalousaiheista 55-vuotisjuhlaseminaariaan TAMKin pääkampuksella pyhäinpäivänä 3. marraskuuta.

Sisäministeri Kai Mykkänen kiitteli Paperikerhon aktiivista alumnitoimintaa. (Kuva: Anna Vättö)
Sisäministeri Kai Mykkänen kiitteli Paperikerhon aktiivista alumnitoimintaa. (Kuva: Anna Vättö)

Paperikerho ry on TAMKin biotuote- ja prosessitekniikan opiskelijoiden ainejärjestö, jonka tavoitteena on edistää yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä niin opiskelijoiden keskuudessa kuin yrityselämänkin suuntaan. Paperikerho on perustettu jo vuonna 1963, ja sen toiminta on edelleen hyvin aktiivista. Kerhon kaksipäiväiset 55-vuotisjuhlat huipentuivat lauantain biotalousaiheiseen seminaariin sekä iltajuhlaan.

Lauantaina seminaari käynnistyi Back to TAMK -messutilaisuudella, jossa esiteltiin TAMKin tarjoamia mahdollisuuksia yritysmaailmalle sekä vierailtiin dynaamisissa kemian-, ympäristö-, tekstiili- ja paperilaboratorioissa. Tilaisuuteen osallistui yli 90 yrityselämän edustajaa.

Varsinaisen juhlatilaisuuden avasi biotuotetekniikan koulutuspäällikkö Ulla Häggblom, ja myös rehtori Markku Lahtinen onnitteli Paperikerhoa. Seminaarin juhlapuhujaksi oli kutsuttu sisäministeri Kai Mykkänen. Ministerin viesti oli pimenevästä marraskuun illasta huolimatta valoisa.

- Suomi on paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin, sisäministeri iloitsi.

Hänen mukaansa kymmenen vuoden pysähtyneisyys on onnistuttu vihdoin kääntämään kasvuun. Työllisyyttä on nostettu ja velkaantuneisuutta saatu kuriin. Ensi vuonna Suomen talous on tarkoitus saada tasapainoon – näillä mittareilla Suomi voi siis hyvin.

Metsäteollisuudella on Suomen teollisuuden suurimpana haarana osansa Suomen hyvinvoinnilla: paperi ja kartonki ovat vuodesta toiseen suurimpia vientituotteitamme. Me olemme metsäkansaa.

Suomen metsät ovat meille elintärkeitä monella tavalla. Ne ovat myös loistavia hiilensitojia ja tärkeitä kokonaispäästötaseen kannalta.

- On kansantaloudellinen kysymys löytää tasapaino hakkuiden ja päästövähennysten välille, sisäministeri totesi.

- Suomessa vahvuutenamme on vastuunotto ja keskinäinen luottamus. Ammattipiirit ovat pienet, ja toimijoiden keskinäistä tukea tarvitaan. Tätä on myös Paperikerhon kaltainen alumnitoiminta, ministeri kiitteli.

Biotuoteosaaminen on Suomen vahvuus

Sisäministerin lisäksi tilaisuudessa kuultiin biotuotealan ammattilaisten puheenvuoroja. Metsä Fibren liiketoiminnan kehitysjohtaja Kaija Pehu-Lehtonen kehuu suomalaista osaamista biotuotteissa.

- Ensimmäinen biotuotteemme oli terva, Pehu-Lehtonen kertoi.

Biotuoteosaaminen tänään on Suomessa huikeaa. Puun kaikki osat hyödynnetään korkeimman mahdollisen arvon tuotteiksi. Kuitu tarjoaa runsaasti käyttömahdollisuuksia jopa fossiilisten polttoaineiden sijaan.

- Heti aamusta herättyäsi törmäät biotuotteisiin: hammastahna, hajuvesi, wc-paperi, muropaketti... Puujalosteita on kaikkialla, Pehu-Lehtonen havainnollisti.
- Pian voinet jopa pukeutua puuhun, puupohjainen tekstiilikuitu on jo kehityksen alla.

Seminaarin päättivät eri vuosikymmenten alumnien uratarinat: Ville Piikkilä, Joni Salmi ja Minna Puro kuvailivat elämäänsä ja uraansa TAMKista valmistumisen jälkeen.

- Paperikerho on toiminut yhdistävänä tekijänä opiskelijoiden ja yritysten välillä – täältä on helppo aloittaa verkostoituminen, Ville Piikkilä totesi.

Biotuotetekniikan koulutus on teollisuuden opinalana jälleen uuden nousun edessä. Seminaarista huokuva sanoma on, ettei puuala todellakaan ole jämähtänyt paikalleen, ja biotuoteosaajia tarvitaan. Tulevaisuuden haasteita ovat globaalit megatrendit, kuten digitalisaatio, väestön ikääntyminen, ilmastonmuutos ja muoviongelmat. Puukuidun mahdollisuudet vaikuttavat rajattomilta ja sisäministerin ajatukseen on helppo yhtyä: biotalous on Suomen mahdollisuus.


http://paperikerho.fi/


Teksti ja kuva: Anna Vättö

 

Muokattu 07.11.2018