Takaisin

Sosionomiopiskelijoiden ideasta syntyi hyvää – Campusravitasta ylijäämäruokaa tarvitseville

Sosionomiopiskelijoiden ideasta syntyi hyvää – Campusravitasta ylijäämäruokaa tarvitseville

Campusravita Oy ja Tampereen seurakuntien Ruokapankki ovat aloittaneet yhteistyön hävikkiruuan jakamisessa tarvitseville.

Nina Irjalan mukaan tärkeintä on se, että välittää. Kuvassa (vas.) Marko Laitinen, Anita Aaltojärvi, Nina Irjala, Eveliina Asikainen ja Jaana Ahonen.
Nina Irjalan mukaan tärkeintä on se, että välittää. Kuvassa (vas.) Marko Laitinen, Anita Aaltojärvi, Nina Irjala, Eveliina Asikainen ja Jaana Ahonen.

Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampuksella Kaupissa sijaitseva Campusravita valmistaa päivittäin noin 3000 lounasta, ateriavaihtoja on listalla seitsemän erilaista joka arkipäivä. Ruokailijoiden määrä vaihtelee päivittäin, ja tarkasta ruokataloudesta huolimatta ruokahävikkiä syntyy.

Syksystä lähtien Campusravita on toimittanut ravintolasta jäänyttä ylimääräistä ruokaa Tampereen seurakuntien Ruokapankin kautta sitä tarvitseville.

Hyvän ajatuksen toteutumiseen tarvittiin asiasta innostunut opiskelija, Nina Irjala. TAMKissa sosionomiksi opiskeleva Irjala kertoo pohtineensa, miten opiskelijana voisi edistää kestävää kehitystä. Irjala kokosi muutaman muun opiskelijan kanssa työryhmän, jonka tarkoituksena oli tehdä sosiokulttuurinen lisäys TAMKin tekemään yhteiskuntasitoumukseen. Tavoite kirkastui projektiksi, jolla edistetään konkreettisesti kestävää kehitystä. Ravintola-alalla aiemmin työskennellyt Irjala löysi pian kohteen omasta opiskeluympäristöstä.

– Otin yhteyttä Campusravitan ravintolapäällikköön, Jaana Ahoseen, jonka kanssa aloimme kehittää ajatusta. Toiseksi yhteistyökumppaniksi löysimme pian seurakuntien Ruokapankin, ja sieltä yhteyshenkilöksi lupautui työhönvalmentaja Anita Aaltojärvi, Irjala kertoo.

Kun yhteistyökumppanit olivat selvillä, hävikkiruuan jakelu käynnistyi nopeasti. Tähän mennessä Ruokapankin auto on käynyt jo useamman kerran Campusravitan pihassa noutamassa valmiiksi pakattuja ruokalähetyksiä.


 

Kysy itseltäsi, miten voin auttaa

– Yhteistyö Campusravitan kanssa on sujunut mutkattomasti. He soittavat meille, milloin ruoka on valmiiksi pakattuna ja sen voi noutaa. Meillä on kaksi kylmäautoa käytettävissämme, joilla voimme toimittaa ruuan nopeasti Ruokapankkiin ja sitä kautta suoraan tarvitsijoille yhteistyökumppaneidemme kautta, Aaltojärvi selvittää.

Campusravitassa on ajanmukaiset jäähdytyslaitteet, joten ruoka on turvallista lähettää eteenpäin.

– Uusia ruuanjakeluastioitakaan ei hävikkiruuan jakamista varten tarvitse hankkia, sillä ruoka pakataan ruokahuollosta ylijääneisiin astioihin joko tuoreena tai pakastettuna, Campusravitan keittiöpäällikkö Marko Laitinen täydentää.

Campusravitalaiset ja Aaltojärvi toivovat, että hyvin alkanut projekti jatkuisi. Opiskelijoille projekti antoi ja opetti paljon.

– Itse oivalsin, miten tärkeää on yhteistyökumppaneiden huomioiminen ja sitoumuksista huolta pitäminen, Irjala toteaa.

Auttaminen lähtee hänen mukaansa aina siitä, että kysyy itseltään, miten minä voin auttaa.

– Upeaa, että meillä TAMKissa on aikaansa seuraavia opiskelijoita, jotka tarttuvat toimeen ja tekevät aloitteita, Campusravitan Ahonen kiittää.

 

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus


Tampereen ammattikorkeakoulu on tehnyt kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen. TAMKin kestävän kehityksen koordinaattorin, Eveliina Asikaisen mukaan se tarkoittaa sitä, että kestävä kehitys kuuluu kaikkien koulutusten opetussuunnitelmaan.

– Hävikkiruoan jakaminen on merkittävä osoitus opiskelijoidemme aloitteellisuudesta. Toivonkin lisää uusia ideoita ja avauksia, Asikainen iloitsee.

Tampereen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen sitoumus

 

 

 

Muokattu 05.10.2018