Takaisin

Pianonsoiton lehtori Risto Kyrön tohtorintutkinto tarkastetaan 14. tammikuuta

Pianonsoiton lehtori Risto Kyrön tohtorintutkinto tarkastetaan 14. tammikuuta

TAMKin pianonsoiton lehtorin Risto Kyrön tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus pidetään lauantaina 14.1.2017 klo 12.15 Taideyliopistossa.

 

Taideyliopiston tiedote 22.12.2016:

Tohtorintutkinto taustoittaa Franz Schubertin viimeistä elinvuotta


Pianisti Risto Kyrö pureutuu tohtorintutkinnossaan säveltäjä Franz Schubertin (1797–1828) viimeiseen elinvuoteen ja hänen sävellyskonserttiinsa Wienissä maaliskuussa 1828. Kyrön taiteilijakoulutuksessa valmistuva tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 14.1.2017.

Tohtorintutkintonsa kirjallisessa työssä Kyrö tutkii Schubertin ainoaksi jäänyttä, 26. maaliskuuta 1828 Itävallan Wienissä pidettyä sävellyskonserttia ja sen asemaa kaupungin vilkkaassa musiikkitarjonnassa. Hän kartoitti Wienin musiikkielämää 1800-luvun alkuvuosikymmeninä ja Schubertin tietä nuorena muusikkona aikansa ihmisten ja instituutioiden keskellä.

- Pyrin nostamaan esiin kaiken, mitä sain selville Schubertin sävellyskonsertista miltei kaksisataa vuotta sen jälkeen. Halusin selvittää konkreettisia seikkoja: minkälainen esimerkiksi oli konserttipaikkana Wienin Musikvereinin vanha toimitalo, jossa konsertti järjestettiin. Selvitin myös sitä sosiaalista verkostoa, joka Schubertin mukana tuki ja järjesti tätä konserttia, Kyrö kertoo.

Kyrön viidessä jatkotutkintokonsertissa esitettiin piano- ja kamarimusiikkia sekä liedejä Schubertin viimeisen elinvuoden ajalta. Konserteista viimeinen oli toisinto kirjallisen työn kohteena olleesta Schubertin sävellyskonsertista.

- Näin pääsin sisälle tähän konserttiin aivan toisella tavalla kuin pelkästään siitä lukemalla. Tätä kautta myös historiallinen ja taiteellinen tutkimusote liittyvät työssäni kiinteästi toisiinsa, Kyrö toteaa.

Kiinnostavaksi kysymykseksi tutkinnon myötä nousi muun muassa se, miksei Schubert monien muiden säveltäjien tapaan järjestänyt tuotantoaan esitteleviä konsertteja jo aikaisemmin. Ystävien ja aikalaisten kommenttien perusteella Kyrölle hahmottui Schubertista kuva säveltäjänä, joka oli miltei sairaalloisen ujo, taipuvainen masennukseen ja alkoholismiin ja kykeni huonosti luomaan ajan vaatimia verkostoja.

Lisätiedot:
Risto Kyrö
p. 050 405 6988, risto.kyro@uniarts.fi

Risto Kyrön

Taiteellinen osio: Schubertin viimeinen vuosi
Kirjallinen osio: Matka Punaisen siilin saliin – Schubertin jalanjäljissä kohti omaa konserttia

DocMus-tohtorikoulu, taiteilijakoulutus

Vapaa pääsy

Tiedote Taideyliopiston nettisivulla

Valokuva: Marjukka Walsh

Muokattu 02.01.2017