Julkaisu

Takaisin

Palosuoja-aine HBCD rakennuseristeissä ja pakkausmateriaaleissa ‒ esiintyminen, tunnistaminen ja turvallinen käsittely

Palosuoja-aine HBCD rakennuseristeissä ja pakkausmateriaaleissa ‒ esiintyminen, tunnistaminen ja turvallinen käsittelyPalosuoja-aine HBCD rakennuseristeissä ja pakkausmateriaaleissa ‒ esiintyminen, tunnistaminen ja turvallinen käsittely

Eeva-Liisa Viskari, Hannu Kauranen, Mika Nieminen, Eero Nippala, Eeva-Leena Tuominen ja Inka Honkala

Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja

Sarja B. Raportteja 111

Tampere 2018

ISSN 1456-002X

ISBN 978-952-7266-30-4(PDF)

Lataa ilmaiseksi


HBCD eli heksabromisyklododekaani, on ympäristölle vahingollinen pysyvä orgaaninen yhdiste (nk. POP-yhdiste), jonka käyttö kiellettiin vuonna 2013 maailmanlaajuisesti. Sitä on kuitenkin vuosikymmenten
käytön jäljiltä rakennusten palosuojausta vaativien rakenteiden EPS ja XPS-eristeissä. Lisäksi sitä on käytetty mm. muovien, pakkauspehmusteiden ja tekstiilien palosuojaukseen.

HBCD:a ei pysty eristeestä tai materiaalista tunnistamaan pelkästään ulkoasun perusteella, vaan tarvitaan muita keinoja, joiden testaukseen ja kehittämiseen on tässä raportissa esitetyssä hankkeessa paneuduttu. Tarve HBCD:n kartoittamiseen rakennus- ja muista materiaaleista on vielä niin uusi, että vakiintuneita käytänteitä tai ohjeistusta ei vielä ole, mihin tarpeeseen tämä tutkimus on tehty. Lisäksi raportissa otetaan kantaa HBCD:a sisältävien materiaalien erotteluun ja käsittelyyn POP-asetuksen mukaisesti. 

Tämä tutkimusraportti perustuu Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) hankkeeseen HBCD purku- ja pakkausmateriaaleista – ohjeistusta tarvitaan.

 

Päivitetty 09.01.2019