Takaisin

Opiskelijan tarina: Tiina Jylhä: Röntgenhoitaja on asiakaspalvelija

Tiina Jylhä: Röntgenhoitaja on asiakaspalvelija

Röntgenhoitajan koulutus

Tiina Jylhää kiehtoi röntgenhoitajan ammatissa samalla sekä työskentely ihmisten parissa että myös ammatin teknisyys. "Röntgenhoitajan ammatti oli aluksi minulle täysin vieras, mutta opintojen myötä voin todeta oikeasti kasvaneeni röntgenhoitajaksi", hän kertoo.

Kuka olet?

Olen 33-vuotias Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva röntgenhoitaja. Valmistuin Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2009 ja työskentelen Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitoksessa kolmivuorotyössä. Röntgenhoitajan työn lisäksi toimin opiskelijayhdyshenkilönä ja olen ollut mukana eräässä projektissa. Lisäksi opiskelen hoitotiedettä Tampereen yliopistossa ja käyn pitämässä laboraatiotunteja röntgenhoitajaopiskelijoille Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Mistä sait kipinän hakea opiskelemaan röntgenhoitajaksi? 

Röntgenhoitajan ammatti oli täysin vieras, mutta hakuoppaan tietojen perusteella tosi mielenkiintoinen. Ammatissa kiehtoi työskentely ihmisten parissa, mutta samalla sen teknisyys. Opintojen aikana tykkäsin erityisesti matemaattisista aineista, säteilybiologiasta sekä anatomiasta. Myös käytännössä suoritettavat harjoittelut antoivat maistiaisia tulevasta ja lisäsivät innostusta alasta.

Kieliopinnot ovat olleet aina hieman haastavia minulle, mutta työllä siitäkin on selvitty. Samoin terveysalan vieraus toi oman lisämausteensa opiskeluun, koska lähipiirissä ei ollut ketään alalla työskentelevää. Voinkin todeta oikeasti kasvaneeni röntgenhoitajaksi.

Mistä teit opinnäytetyösi?

Opinnäytetyön teimme parini kanssa röntgenhoitajaopiskelijoiden kokemuksista ammattitaitoa edistävän harjoittelun arvioinnista. Aihe innosti, koska olin haaveillut myös opettajan urasta. Nyt jälkeenpäin on työn aihe osoittautunut hyväksi, koska pystyn käyttämään sen tuomaa kokemusta työssäni.

Miten näet opintojen merkityksen omalla urallasi?

Opinnot antoivat hyvän pohjan röntgenhoitajan ammattiin. Yhä edelleen oppii uutta ja tekniikan kehittyessä uuden oppiminen korostuu. Itse tykkään päivystystyöstä, jolloin tilanteet saattavat vaihdella nopeastikin. Vakavasti loukkaantuneiden potilaiden tutkimuksissa pääsee välillä käyttämään kekseliäisyyttä, jotta saadaan riittävät kuvat, vaikka potilasta ei pystytä liikuttamaan.

Vaikka työskentelen röntgenin puolella, oli hyvä, että opinnoissa käytiin koko alan kirjo läpi. Nyt minulla on perustietämys myös muista röntgenhoitajan työtehtävistä. On tärkeää ottaa kaikki irti opiskeluajasta. Opiskelijana saa kysyä ja ihmetellä kaikkea.

Kenelle suosittelisit opintoja?

Opinnot soveltuvat mielestäni monenlaisille henkilöille. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että kyseessä on asiakaspalveluammatti, jossa näkee monenlaisia tilanteita. Koneiden käyttöä ei tulisi pelätä ja yhteistyötaidot ovat tärkeät. Työpaikkojen kirjo on onneksi hyvin laaja. Voimme työskennellä yliopistosairaaloissa kolmivuorotyössä, terveyskeskuksissa aamuvuoroissa tai yksityisillä. Lisäksi osa työllistyy esimerkiksi laitefirmoille asiantuntijatehtäviin. 

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 13.11.2017