Takaisin

Opiskelijan tarina - Pasi Mäenpää: Opintojen kautta uuteen työhön

Pasi Mäenpää: Opintojen kautta uuteen työhön

Hyvinvointiteknologian koulutus

DI Pasi Mäenpää opiskelee hyvinvointiteknologian ylempää AMK-tutkintoa TAMKissa. "Omaa uraani opinnot veivät selkeästi eteenpäin. Opinnot mahdollistivat alan vaihdon ja auttoivat minua työllistymään mielenkiintoiselle alalle."

Kuka olet?

Olen 4-vuotiaan pojan isä. Elän onnellista keski-iän vaihetta. Arjen ja työn vastapainoksi harrastan mahdollisuuksien ja mielenkiinnon mukaan monipuolisesti liikuntaa, tekniikkaa; putkiradioita, puutöitä jne. Minulla on 17 vuoden työhistoria Nokiassa, näin ja koin siellä sekä nousun että alamäen. Työpaikan menetys oli tietysti iso asia, mutta näin siinä myös uudistumisen mahdollisuuden. Työelämää on kuitenkin edessä vielä saman verran kuin takanakin.

Millainen on työhistoriasi?

Opiskelin Tampereen teknillisessä korkeakoulussa ja pääsin tekemään diplomityöni Nokialle Hervantaan vuonna -97. Siitä alkoi työurani Nokiassa, joka kesti sen 17 vuotta, aina vuoteen 2014. Aloitin piirilevysuunnittelijana, tein aiheesta myös diplomityöni. Työ oli yksitoikkoista, vaihdoinkin tehtäviä parin vuoden jälkeen tuotannon testauksen pariin. Siellä aloitin suunnittelijana ja siirryin ryhmäesimies- ja projektinhallintatehtäviin. Työ oli monipuolista, itsenäistä ja nuorena oli tietysti hienoa kun pääsi paljon matkustamaan. Pääsin työskentelemään alan huipputeknologian parissa hyvin dynaamisessa ilmapiirissä. Työni loppui osana Nokia / Microsoft muutosta lokakuussa 2014 taloudellisten ja tuotannollisten syiden takia. Nyt kun on kokemusta metalliteollisuudesta ja julkiselta sektorilta voin sanoa, että Nokia opetti paljon. Työ oli hektistä, haasteellista ja siellä tottui nopeaan työtahtiin.

Nokian jälkeen pidin sapattivuoden. Poikani oli pieni ja ajattelin että tällaista mahdollisuutta ei tule toiste. Tämän jälkeen aloitin opiskelemaan robotiikkaa. Osana robotiikan kurssia tutkin Valmetilla miten hitsausrobottisolua voidaan käyttää osana heidän tuotantoaan. Robotiikan alalta ei kuitenkaan löytynyt työpaikkaa ja työtilanne oli muutenkin haasteellinen, joten hain TAMKin lukemaan hyvinvointiteknologiaa.

Opiskeluni avasivat uusia työnhakumahdollisuuksia ja lopulta johtivat myös että sain haluamani työpaikan, kesäkuussa aloitin PSHP:ssa järjestelmäasiantuntijana.

Mikä sai sinut innostumaan hyvinvointiteknologian opiskelusta?

Aiemmista opinnoistani oli jo kulunut 20 vuotta. Nokialla opitusta ei suoranaisesti ollut hyötyä muuttuneilla työmarkkinoilla. Substanssiosaamistani vastaavat työt käytännössä katosivat Suomesta. Olen muutenkin pitkään miettinyt osaamiseni päivittämistä, joten hyvinvointiteknologian opiskelu TAMKissa oli lopulta luonnollinen vaihtoehto.

Opinnoissa on parasta monimuotoisuus. Opiskelu sote-alan ihmisten kanssa tuo sellaisen käyttäjien käytännön näkökulman, jota teknisissä insinööriopinnoissa ja työelämässä ei ole välttämättä tullut eteen. Pidän myös siitä että läsnäolotunteja on joka toinen viikko, opiskelut ovat itsenäisiä ja pystyn itse pääosin määrittelemään opiskeluaikataulun.

Mistä aiot tehdä opinnäytetyösi?

En ole vielä tarkkaan määritellyt opinnäytetyöni sisältöä. Se kuitenkin tulee käsittelemään mobiilialustojen vaatimuksia ja käyttöä sairaalassa sekä hoitotyössä. Tarve erilaisille ohjelmistoille ja mobiililaitteille on kasvanut sairaaloissa, kuitenkin näyttää siltä että yhtenevä vaatimusten määrittely on hakusessa. Halusin sellaisen aiheen, joka erityisesti nostaa omaa osaamistani ja on myös hyödyllinen työnantajalleni.

Miten näet opintojen merkityksen omalla urallasi?

Terveysteknologia on mielestäni tulevaisuuden ala. Teknologin murros (IOT, mobiiliteknologia, tekoäly, big data), jota  jo koetaan muualla on myös tulossa kovaa vauhtia sinnekin. Omaa uraani opinnot veivät selkeästi eteenpäin. Ensinnäkin työnhakijana hakumahdollisuuteni kasvoivat, toisaalta opinnot mahdollistivat alan vaihdon ja auttoivat minua työllistymään mielenkiintoiselle alalle.

Kenelle suosittelisit opintoja?

Näkisin että opinnot sopivat hyvin työuralleen uutta suuntaa hakeville. Aiempi osaaminen yhdistettynä näihin opintoihin saattaa avata yllättäviäkin ovia.

 

 

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 14.09.2017