Takaisin

Opiskelijan tarina - Marko Lahtinen: Uunituore tutkinto tuki työnhakua

Marko Lahtinen: Uunituore tutkinto tuki työnhakua

Automaatioteknologian koulutus

Marko Lahtinen kiinnostui automaatioteknologian YAMK-koulutuksesta, koska halusi päivittää omaa osaamistaan ja oppia uutta automaatiotekniikan alalta. "Uskon, että päätös opiskelun aloittamisesta oli yksi parhaita päätöksiä elämässäni".

Kuka olet?

Olen Marko Lahtinen, 42-vuotias insinööri Tampereelta. Valmistuin insinööriksi TAMKista vuonna 2000 automaatiotekniikan koulutusohjelmasta. Perheeseeni kuuluu minun lisäkseni 5-vuotias tyttö. Vapaa-ajalla harrastan liikuntaa 2-3 kertaa viikossa kuntosalilla ja juoksulenkeillä käyden. Talvella harrastan laskettelua, afterskiita unohtamatta, hiihtoa ja avantouimassa käyn viikoittain Rauhaniemessä sekä Kaupinojalla. Kesällä viihdyn vesillä ja vietän paljon aikaa Turun saaristossa purjehtien, mutta myös lähijärvillä moottoriveneillen.

Millainen on työhistoriasi?

Aloitin työt opiskelujen ohessa vuonna 1999, kun pääsin töihin Nokialle, missä olin harjoittelijana ohjelmistojen testaustehtävissä. Valmistuttuani syksyllä 2000 sain vakituisen työpaikan ja työskentelin 15 vuotta erilaisissa tiiminveto- ja asiantuntijatehtävissä liittyen matkapuhelinohjelmistojen kustomoimiseksi operaattoreille sekä ohjelmistojärjestelmien kehitykseen, joilla kustomointi toteutettiin.

Microsoftin ostettua Nokian matkapuhelinliiketoiminta työtehtävät jatkuivat samanlaisena muutaman vuoden, minkä jälkeen liiketoiminta päättyi vuonna 2016. Tämän jälkeen pääsin töihin Fastemsille, missä työskentelin teknisenä tukihenkilönä automatisoitujen valmistusjärjestelmien parissa vajaan vuoden verran. Keväällä 2017 vaihdoin työtehtäviä Sandvikille, missä toimin tällä hetkellä teknisenä tukihenkilönä IoT:n parissa liittyen kaivoslaitteiden seurantaan ja tiedonkeruuseen.

Mikä sai sinut innostumaan opiskelusta? 

Päätin hakea YAMK-koulutukseen, jotta voisin päivittää osaamistani ja oppia uutta automaatiotekniikan alalta. AMK-tutkintoni on vuodelta 2000 ja maailma on muuttunut paljon 15 vuodessa, joten tietojen päivitykselle oli tarvetta. Olin myös tehnyt hiljaisen päätöksen päässäni vaihtaa alaa kännykkämaailmasta takaisin automaation pariin ja tuore YAMK-koulutus ansioluettelossa varmasti tukisi työnhakua.

Opinnot olivat suurimmalta osalta todella mielenkiintoisia ja osittain haastaviakin. Parasta opinnoissa olivat mielenkiintoiset harjoitustyöt ryhmissä, niiden esitykset sekä opiskelijakollegoiden yhteishenki. Tällä tavalla moni aihe tuli paremmin esille ja aikaansai mielenkiintoista sekä värikästä keskustelua. Mielenkiintoista opinnoissa oli ns. uudet aineet kuten innovaatioprojektit, energiatehokkuus ja konenäkö sekä vanhojen tutumpien aineiden kertaus moottorikäytöistä ja tuotantoautomaatiosta.

Mistä teit opinnäytetyösi?

Tein opinnäytetyön VoLTE-tekniikasta, sen kustomoimisesta ja operaattoreiden verkkoasetusten konfiguroimisesta esiasennetuksi Microsoftin matkapuhelimiin. VoLTE tarkoittaa äänipuheluita 4G-verkossa, jolloin soittaessa ei puhelimen tarvitse enää vaihtaa puhelun ajaksi 2G- tai 3G-verkkoon. VoLTE-toiminnallisuus oli tuolloin 2015 juuri tulossa Microsoftin uusiin Lumia-puhelimiin ja työskentelin kehityshankkeen parissa YAMK-opiskeluja aloittaessani, joten opinnäytetyön aiheen valinta oli aika helppo ja selkeä.

Miten näet opintojen merkityksen omalla urallasi? 

Moni lähipiiriläinen kyseenalaisti miten ja mistä löydän aikaa sekä voimia opiskeluun viikonloppuisin sekä harjoitustöiden tekemiseen arki-iltaisin töiden ja perhe-elämän ohessa. Usko olikin muutaman kerran koetukselle varsinkin opinnäytetyötä tehdessäni, mutta uskon, että päätös opiskelun aloittamisesta oli yksi parhaita päätöksiä elämässäni.

YAMK-opinnot sain päätökseen vain hetki ennen Microsoftin päätöstä lakkauttaa matkapuhelinliiketoiminta ja uskon todella, että uunituore lisätutkinto sekä päivitetyt tiedot päässäni auttoivat minua pääsemään useaan työhaastatteluun sekä työllistymään lähes välittömästi.

Suurena kiinnostuksen kohteena opinnoissa oli tuotantoautomaatio sekä joustavat valmistusjärjestelmät, eikä tainnut ollut pelkkää sattumaa, että työllistyin tämän jälkeen Fastemsille.

Kenelle suosittelisit opintoja?

YAMK-opintoja voin suositella lämpimästi kaikille AMK-tutkinnon suorittaneille, jotka ovat olleet työelämässä useamman vuoden ja haluavat päivittää vanhaa osaamistaan sekä oppia tämän päivän vaatimia uusia taitoja muuttuvilla markkinoilla. Opiskelu töiden yhteydessä vaatii kuitenkin aikaa ja jaksamista, joten opiskelemaan suunnittelevan pitää varata tähän vähintään vuoden verran aikaa elämästään.

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 02.05.2018