Takaisin

Opiskelijan tarina - Lotta Vähä-Ypyä: Metsäala sopii hyvin monenlaisille ihmisille

Lotta Vähä-Ypyä: Metsäala sopii hyvin monenlaisille ihmisille

Metsätalouden koulutus

Lotta Vähä-Ypyä työskenteli ennen metsätalousinsinöörin opintojaan puutarhaneuvojana. "Metsäala sopii hyvin monenlaisille ihmisille ja on vain plussaa, jos taustalla on aiempaa osaamista", hän kertoo.

Kuka olet?

Olen Lotta Vähä-Ypyä Pirkkalasta. Valmistun keväällä 2018 Tampereen ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinööriksi. Opintoni kestivät yhteensä neljä vuotta. Opiskelin ensin kaksi vuotta päiväopiskelijana ja toiset kaksi vuotta monimuoto-opiskelijana eli työn ohessa. 

Millainen on työhistoriasi?

Ennen opintojani työskentelin puutarha-alan tuntiopettajana toisen asteen oppilaitoksessa. Aiemmalta koulutustaustaltani olen puutarhuri, floristi ja liikuntaneuvoja. 

Mikä sai sinut innostumaan metsätalousinsinöörin koulutuksesta?

Työni toisen asteen oppilaitoksessa päättyi rahoitusleikkausten takia.  Päätin, että haluan vielä opiskella ja hain opiskelemaan maisemasuunnittelijaksi ja metsätalousinsinööriksi. Sain opiskelupaikan Tampereen ammattikorkeakoulusta, jossa aloitin opintoni syksyllä 2014. 

Millaista opiskelu on ollut?

Opiskelu on ollut täysipainoista, kehittävää ja kiinnostavaa. Työn ohessa opiskelu vaatii opiskelijalta ajankäytön hallintaa, pientä itsekkyyttä ja keskittymiskykyä. Oman perheen tuki on valtavan tärkeä. Omaa hyvinvointia ja jaksamista helpottaa myös erilaiset työn joustomahdollisuudet.

TAMKissa on mukava ilmapiiri ja upeat puitteet opiskeluun. Metsätalouden koulutusohjelmassa opiskellaan myös maastossa Pirkanmaan alueella. 

Miten näet opintojen merkityksen omalla urallasi? 

Sain nykyisen työpaikkani opiskeluihin kuuluvan harjoittelujakson avulla. Työskentelen Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaalla markkinoinnin parissa. Aloitin siellä metsäalan harjoittelijana keväällä 2016. 

Minua kiinnostaa asiakkaiden kanssa tehtävä yhteistyö, toiminnan kehittäminen ja metsän monien mahdollisuuksien hyödyntäminen.

Mitä voisit neuvoa metsäalalle aikoville?

Metsäala on metsien monikäytön osaamista, jossa on osattava huomioida metsäekologia, erilaiset lait ja säädökset ja metsälle asetetut tavoitteet. Sen lisäksi pitää tietää perusteet puukaupasta, puunkorjuusta, metsän hoidosta ja metsän uudistamisesta. Metsäala sopii hyvin monenlaisille ihmisille ja on vain plussaa, jos taustalla on aiempaa osaamista.

Kuva: Lotta Vähä-Ypyä nauhoittamassa leimikkoa, jossa merkitään metsäkiinteistön raja hakkuuta varten.

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 04.06.2018