Takaisin

Opiskelijan tarina - Emmi Mäkelä: "Ympäristövaatimusten kiristyessä alan ammattilaisia tarvitaan yhä enemmän"

Emmi Mäkelä: "Ympäristövaatimusten kiristyessä alan ammattilaisia tarvitaan yhä enemmän"

Biotuote- ja prosessitekniikan koulutus

Biotuote- ja prosessitekniikan insinööriksi valmistunut Emmi Mäkelä pitää siitä, että koulutus antaa laajan ja vahvan pohjan työskennellä monipuolisissa insinööritehtävissä. "Kannattaa rohkeasti tarttua alan mahdollisuuksiin ja antaa niiden viedä mukanaan!" hän rohkaisee.

Kuka olet?

Olen Emmi Mäkelä, 25-vuotias biotuote- ja prosessitekniikan insinööri Tampereelta. Valmistuin TAMKista vuonna 2017. Olen kiinnostunut teknisistä haasteista ympäristövaatimusten ympärillä ja haluan ratkaista ongelmia kansainvälisessä työympäristössä.

Tällä hetkellä työskentelen tuoteinsinöörinä Valmet Technologiesilla Tampereella. Tuoteryhmäni on laivojen rikkipesurit. Monipuoliseen työnkuvaani kuuluvat tarjoustyöt, pesureiden mitoitus, tekninen erittely ja erilaiset projektitehtävät asiakkaiden kanssa.

Kuinka päädyit opiskelemaan TAMKiin?

Päädyin opiskelemaan TAMKiin sattuman kautta. Biotuote- ja prosessitekniikan koulutusohjelma kuulosti mielenkiintoiselta ja sisäänpäästyäni huomasinkin pitäväni erityisesti koulutuksen biotuotepuolesta sekä samanhenkisistä opiskelijakavereista. Lukiossa en lukenut kemiaa enkä fysiikkaa pakollisia kursseja pidemmälle, mutta se ei ollut esteenä sisäänpääsyssä tai itse opiskelussakaan.

Mikä sai sinut innostumaan biotuote- ja prosessitekniikan opinnoista?

Biotuote- ja prosessitekniikan opinnoissa innostavaa oli laaja-alaisuus ja alan kasvava kiinnostus erityisesti biotuotteisiin. Työnantajien kanssa tehdyt projektityyppiset opinnot olivat motivoivia ja toivat lisähaastetta opiskeluun. Myös kansainvälisyys ja jatko-opiskelumahdollisuudet olivat minulle tärkeitä.

Mikä opinnoissa oli parasta?

Parasta opintojen aikana olivat harjoittelut sekä opiskelijavaihto Saksan Münchenissä. Vaihtoaika antoi paljon arvokkaita kansainvälisiä kokemuksia sekä kielitaitoa ja se lisäsi erottuvuutta työnhaussa. Opinnoissa parasta oli matematiikka sekä syventävät aineopinnot, joita pystyi joustavasti valitsemaan oman mielenkiinnon mukaan. Opinnot eivät olleet pelkkää istumista teorialuennoilla, vaan käytännönläheisyys ja laboratoriotyöskentely tulivat tutuiksi.

Mikä on koulutuksen merkitys oman urasi kannalta?

Koulutukseni aikana olin harjoitteluissa Valmetilla kutojana sekä insinööritehtävissä partikkelikokoanalyyseissä. Tein myös opinnäytetyöni ligniiniliuoksen ultrasuodatuksesta Valmetille. Opiskeluaikana työskentelin lisäksi kilpauimareiden valmentajana Uinti Tampereella ja toimin opiskelijatuutorina. Työllistyin valmistumiseni jälkeen nopeasti ja näistä kokemuksista insinööritutkinnon tukena oli selvästi hyötyä työllistymisessä.

Biotuote- ja prosessitekniikan koulutuksella on merkitystä myös nykyisen työtehtäväni kannalta, sillä rikkipesurit vaativat prosessiosaamista sekä ympäristöaiheista ongelmanratkaisukykyä. Alani on selkeästi tulevaisuuden ala ja antaa hyvän pohjan jatkokouluttautumiselle. Ympäristövaatimusten kiristyessä alan ammattilaisia tarvitaan yhä enemmän. TAMK on lisäksi arvostettu opinahjo ja sieltä valmistuneita pidetään luotettavina alansa osaajina.

Millaisia vinkkejä antaisit muille alalle haluaville?

Kaikille ympäristöaiheista, tulevaisuuden ongelmanratkaisusta, kemian hyödyntämisestä ja biopohjaisista tuotteista kiinnostuneille suosittelen biotuote- ja prosessitekniikan koulutusta. Koulutus antaa vahvan pohjan useille jatkokoulutuksille ja laaja-alaisuutensa ansiosta ohjelmasta valmistuneet voivat työskennellä monipuolisissa insinööritehtävissä. Oman näkemykseni mukaan kiinnostus naisinsinöörejä kohtaan on myös lisääntynyt ja alan miesvaltaisuus on alkanut murentua pikkuhiljaa. Kannattaa rohkeasti tarttua alan mahdollisuuksiin ja antaa niiden viedä mukanaan!

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 15.06.2018