Takaisin

Markku Lahtinen: ”Korkeatasoiset oppimisympäristöt ovat kunnia-asia – lahjoitukset auttavat hankkimaan niitä”

Markku Lahtinen: ”Korkeatasoiset oppimisympäristöt ovat kunnia-asia – lahjoitukset auttavat hankkimaan niitä”

Lokakuussa TAMKin Open Labissa kahvivieraina olivat mm. Insta Groupin Asko Järvenpää (vas.) ja Colossal Orderin Mariina Hallikainen. Isäntinä rehtori Markku Lahtinen ja johtaja Hannu Kivilinna. (Kuva: Essi Kannelkoski)
Lokakuussa TAMKin Open Labissa kahvivieraina olivat mm. Insta Groupin Asko Järvenpää (vas.) ja Colossal Orderin Mariina Hallikainen. Isäntinä rehtori Markku Lahtinen ja johtaja Hannu Kivilinna. (Kuva: Essi Kannelkoski)

Valtion vastinraha on kannustanut yksityisiä tahoja lahjoittamaan oman alueen ammattikorkeakoululle hyvin. Lahjoituksia käytetään koulutuksen sekä TKI-toiminnan kehittämiseen. Lahjoitukset kertovat, että TAMKin toimintaa pidetään tärkeänä, Pirkanmaalla ja koko maassa.

Lokakuun alkuun mennessä Tampereen ammattikorkeakoululle oli tehty noin 1,5 miljoonan euron edestä vastinrahaan oikeuttavia lahjoituksia. Rehtori Markku Lahtinen ounastelee, että jopa kahteen miljoonaan euroon on vielä mahdollista päästä vuoden loppuun mennessä.

– Kyllähän tässä mitataan ammattikorkeakoulun paikallista vaikuttavuutta – että ovatko pirkanmaalaiset kiinnostuneita omasta ammattikorkeakoulusta. Me haluaisimme näyttää valtiolle, että TAMK on alueellaan tärkeänä pidetty taho, Lahtinen haastaa.

Lahjoittajien monet motiivit

Yrityslahjoittajien kanssa on puhuttu muun muassa siitä, miten nopeasti maailma muuttuu ja miten uusinta osaamista voi hankkia yrityksiin.

Strategia- ja rahoitusjohtaja Asko Järvenpää näkee tärkeänä osaamisen ja kyvykkyyden kehittämisen, kun mennään kohti digitalisaatiota. Kyse on kilpailukyvystä, ja tässä tarkoituksessa Insta Group Oy haluaa tiivistää jo pitkään jatkunutta yhteistyötä TAMKin kanssa.

– Haluamme tulla vielä paremmin näkyväksi sekä opiskelijoiden että henkilöstön piirissä ja virittää lisää yhteisiä hankkeita.

TAMKissa insinöörikoulutuksensa saaneen työpäällikkö Kari Lindbergin mukaan Lujatalo Oy:llä oli hyvin konkreettinen ajatus lahjoituksen takana.

– Haluamme tukea TAMKin toimintaa ja sitä kautta saada meille työntekijöitä tulevaisuudessakin.

Yksityishenkilöillä on ollut hyvin henkilökohtaisia syitä lahjoituksilleen.

– Uskon siihen mitä TAMKissa tehdään, ja halusin antaa oman pienen panostukseni tuohon työhön. Ajattelin, että omalla lahjoituksellani voisin myös kannustaa muita lahjoittamaan, toteaa Verna Rantala.

– Minuun vetosi ajatus, että pienikin summa on hyväksi, perustelee Anne Mustonen.

Satsauksia opiskeluympäristöihin ja laitehankintoihin

Lahjoituksilla on tarkoitus kehittää TAMKissa sekä koulutusta että tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Rehtori Markku Lahtinen kertoo, että suunnitelmissa on sijoittaa lahjoitettuja varoja esimerkiksi moderneihin opiskeluympäristöihin sekä laitehankintoihin, joista on hyötyä niin opetuskäytössä kuin yrityksille tarjottavissa palveluissa.

– TAMKille on kunnia-asia pitää yllä korkeatasoisia oppimis- ja opiskeluympäristöjä, mutta lahjoitukset auttavat hankkimaan vielä jotain ekstraa, Lahtinen tarkentaa.

Lahtisen mukaan Suomessa on aika uusi asia, että korkeakoulutusta rahoittaa jokin muu kuin julkinen taho. Ammattikorkeakouluja pääomitetaan nyt ensimmäistä kertaa vastinrahalla, jota valtio maksaa ammattikorkeakouluille suhteessa niiden keräämiin yksityisiin lahjoituksiin. Valtio on varannut pääomittamiseen tälle vuodelle 24 miljoonaa euroa.Lue lisää lahjoittamisesta ja vastinrahasta.


Teksti: Sabina Mäki, Leena Stenman

 

Muokattu 30.10.2018