Takaisin

Kyberturvallisuuden koulutusta Tampere3-yhteistyönä

Kyberturvallisuuden koulutusta Tampere3-yhteistyönä

Kyberturvallisuus on eri tahojen välistä yhteistyötä. Tässä hengessä rakentui yhteistyökuvio Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen teknillisen yliopiston kesken.

Tunkeutumistestausharjoitus paljastaa järjestelmien ja tietoverkkojen turvallisuuspuutteet. Erikoistumiskoulutusryhmä harjoitteli keväällä TAMKin kyberturvallisuuslaboratoriossa.
Tunkeutumistestausharjoitus paljastaa järjestelmien ja tietoverkkojen turvallisuuspuutteet. Erikoistumiskoulutusryhmä harjoitteli keväällä TAMKin kyberturvallisuuslaboratoriossa.

Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutus alkoi TAMKissa tammikuussa, ja kevääseen mennessä opiskelijat pääsivät jo tositoimiin. Opintojaksolla Tunkeutumistestaus ja haavoittuvuuksien etsiminen he perehtyivät keinoihin, joilla tietoteknisistä järjestelmistä ja tietoverkoista voidaan löytää hyväksikäyttöön altistavia turvallisuuspuutteita.

Palaute harjoittelusta kyberturvallisuuslaboratorioissa oli realistisen positiivista: "Harjoitus oli mielenkiintoinen… oli kiva huomata, että on sitä jotain opittu, tosin opeteltavaankin vielä riittää." "Kivat tunkeutumiset oli, ja havainnot sekä ympäristöistä että ihmisistä hyvin positiiviset."

Opiskelijat tekivät lukuisia harjoituksia lehtori Ville Haapakankaan johdolla, joka vastaa TAMKin kyberturvallisuuslaboratorion toiminnasta. TTY:llä on käytössään oma laaja tietoturvaan liittyvä laboratorioympäristönsä, TUTCyberLabs. Tohtorikoulutettava Markku Vajaranta vastaa tietotekniikan osuuden eli TIECyberLabsin toiminnasta.

Ajatus yhteistyöstä opiskelijoiden osaamisen kehittämisessä syntyi, kun Haapakangas ja Vajaranta kävivät yhdessä läpi TAMKin kyberturvallisuuskoulutuksen sisältöjä ja erityisesti tunkeutumistestaukseen liittyvän opintojakson osaamisia. Kevään jälkeen molemmat puuhamiehet olivat tyytyväisiä: tästä on hyvä jatkaa ja kehittää vakiintuneempaa ja syvempääkin Tampere3-yhteistyötä.

Tammikuussa alkanut kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutus jatkuu syksyllä. Myös silloin tehdään Tampere3-yhteistyötä muun muassa automaation tietoturvan opetuksessa ja harjoituksissa.

Lisätietoa:

Uudenuutukainen TUT Cyberlabs SecLab

TAMK.nyt: Kohti kyberturvallisempaa työelämää

Kyberturvallisuus – uhkia ja mahdollisuuksia

TAMKin kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutus: ville.haapakangas@tamk.fi

TIECyberLabs: markku.vajaranta@tut.fi


Teksti ja kuva: Ville Haapakangas

Muokattu 21.08.2017