Takaisin

Kuuhullu saituri taivaallisella kosiomatkalla – klassinen veijariooppera leikittelee uudella 3d-virtuaalitekniikalla

Kuuhullu saituri taivaallisella kosiomatkalla – klassinen veijariooppera leikittelee uudella 3d-virtuaalitekniikalla

Tampereen Musiikkiakatemian syksyn 2016 suurtuotanto on Joseph Haydnin säveltämä klassinen ooppera Kuun maailma (Il Mondo della Luna), jonka ohjaa Erik Söderblom, ja kapellimestarina toimii Markus Yli-Jokipii.

Kuun maailma on absurdi ja ilkikurinen tarina erään itaran kuuhullun kosiomatkasta. Paha saa kuitenkin palkkansa. Kitupiikki menettää paitsi rahansa myös molemmat tyttärensä, jotka isän ikeestä päästyään menevät naimisiin itse valitsemiensa sulhasten kanssa. Kuun maailma -oopperan suurin yllätys on klassiseen musiikkiin yhdistettävä motion capture- eli liikkeenkaappaustekniikka. Huipputekniikan avulla estradille astelee virtuaalinen, kolmiulotteinen fantasiahahmo, joka tanssii ja laulaa reaaliaikaisesti yhdessä oopperan ihmishahmojen kanssa. Liikkeenkaappauksella oikean ihmisen liikeinformaatiota käsitellään ja työstetään vaikkapa virtuaaliseksi eläimeksi tai taruolennoksi. Elokuva- ja pelialalla liikkeenkaappausta hyödynnetään jo laajalti, mutta klassiseen musiikkiin ja oopperaan sitä yhdistetään nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa.

Teoksen ohjaa kokenut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom, joka on tullut tutuksi myös Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtajana. Vuodesta 1988 vuoteen 1990 Söderblom toimi Turun Kaupunginteatterin ohjaajana ja siirtyi sitten vastaperustettuun helsinkiläiseen Q-Teatteriin vuosiksi 1996–2002. Söderblom on työskennellyt laajasti myös muissa kotimaisissa ja ulkomaisissa ammattiteattereissa. Taiteellisen työnsä lisäksi Söderblom on myös merkittävä teatteripedagogi. Vuosina 1998–2002 hän toimi Turun ammattikorkeakoulun musiikkiteatteriohjelman johtajana ja vuosina 2001–2009 Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisenä näyttelijäntyön professorina.

Markus Yli-Jokipii työskentelee kuoronjohtajana, kapellimestarina ja pedagogina. Yli-Jokipii on Tampereen Musiikkiakatemian taiteellinen suunnittelija ja Tampereen ammattikorkeakoulun kuoronjohdon lehtori. Hän on perustanut pirkanmaalaisen kuoronjohdon koulutuksen tueksi Pirkanmaan kuorokeskus -hankekokonaisuuden, joka kehittää alueen kuorokulttuuria monipuolisesti niin koulutuksen, ammattilaisten kuin laajan harrastuskentän osalta. Uusimpana avauksena on ammattilaiskuoro Tampere Cappellan perustaminen Pirkanmaalle.

Työryhmä:

Ohjaus: Erik Söderblom
Kapellimestari: Markus Yli-Jokipii
Liikkeenkaappaus: Mikko Karsisto
Musiikki: Pyynikki Sinfonia
Esiintyjinä: Tampereen Musiikkiakatemian solistit

Esitykset 2016: pe 30.9. klo 19 (ensi-ilta), su 2.10. klo 16, ke 5.10. klo 19, pe 7.10. klo 19, la 8.10. klo 16, su 9.10. klo 16, pe 14.10. klo 19, la 15.10. klo 16. Pyynikkisali, Tampereen Musiikkiakatemia, F.E. Sillanpäänkatu 9, Tampere.

Liput: 30/20 €. Ennakkomyynti Lippu.fi.

Lisätiedot, lehdistökuvat ja haastattelupyynnöt:
Elina Orjatsalo, tuottaja, elina.orjatsalo@tamk.fi, p. 040 620 2734

Kuun maailma Somessa: #kuunmaailma
Facebook: www.facebook.com/kuunmaailma

 

Kuva: Kuun maailma -oopperaa harjoiteltiin TAMKin pääkampuksen pihassa toukokuussa 2016.
Valokuva: Andruta Ilie

Muokattu 08.08.2016