Takaisin

Yhteinen keittiö – uusi toimintakulttuuri edistää hyvää elämää

Yhteinen keittiö – uusi toimintakulttuuri edistää hyvää elämää

Yhteinen keittiö on kaikille avoin tila, jonka tavoitteena on vahvistaa osallisuutta ja ehkäistä yksinäisyyttä.

Pispan palvelukeskuksessa opiskelijat järjestivät toimintatapahtuman asukkaille. Kuva: Yhteinen keittiö -hankkeen kuvamateriaali.
Pispan palvelukeskuksessa opiskelijat järjestivät toimintatapahtuman asukkaille. Kuva: Yhteinen keittiö -hankkeen kuvamateriaali.

Ihmiset kaipaavat kohtaamispaikkoja ja mahdollisuuksia kokemusten jakamiseen – yhteinen keittiö on vastaus tähän. Tampere on yksi viidestä paikkakunnasta, joissa toimintaa pilotoidaan. Tampereen ammattikorkeakoulu on hankkeessa mukana luomassa uutta tekemisen kulttuuria.

Yhteinen keittiö -hankkeen TAMKin projektipäällikkö Mirva Kolonen toivoo mukaan mahdollisimman monenlaisia ihmisiä. Yhteiseen keittiöön on kuka tahansa tervetullut.

– Ikäihmisten lisäksi tervetulleita ovat esimerkiksi maahanmuuttajat, nuoret ja yksinhuoltajat.  Tavoitteenamme on luoda pysyvää toimintaa, eikä mitään uutta ideaa ole rajattu ulkopuolelle. Kuuntelemme osallistujien toiveita herkällä korvalla, Kolonen kertoo.

Tampereella on jo kolme pilottikeittiötä:

  • Peipontuvan korttelikerho Peltolammilla
  • Pispan palvelukeskus Hyhkyssä
  • Koilliskeskus Linnainmaalla

Uusia keittiöitä on käynnistymässä mm. Pohjolan palvelukeskukseen ja Hervannan alueelle.

Yhteiset keittiöt ovat helposti saavutettavia tiloja, jotka paikalliset toimijat yhdessä perustavat.

Elämä on parempaa yhdessä nautittuna

Yhteisessä keittiössä valmistettavat ruoat ovat terveellisiä ja edullisia perusruokia, joita voi helposti tehdä kotonakin. Vaikka ruoka on tärkeää, pääpaino yhteisessä keittiössä on mukavassa yhdessä olossa.

Mukana hankkeessa on TAMKista monialaisesti restonomi-, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoita sekä YAMK-opiskelijoita palvelumuotoilun ja asiakkuuksien johtamisen koulutuksesta. Ohjaajina toimivat TAMKin opettajat Jaana Sahlsten (restonomikoulutus), Katja Hautsalo (sairaanhoitajakoulutus), Irmeli Nieminen ja Paula Pajunen (terveydenhoitajakoulutus) sekä Mirva Kolonen (terveydenhoitajakoulutus, YAMK-koulutus).

Opiskelijat ovat olleet innostuneita kehittämään uudenlaista tekemistä yhdessä osallistujien kanssa. Pilottikeittiöt ovat toimineet mielenkiintoisina oppimisympäristöinä vuonna 2017 jo noin 250 opiskelijalle.

Yhteinen keittiö -hanke

Yhteinen keittiö -hanke toteuttaa hallituksen "Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta" -kärkihanketta. Kirkon koordinoimassa hankkeessa on Tampereella mukana kaupungin lisäksi paikallisina tahoina Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopistollinen sairaala sekä valtakunnallisia toimijoita kuten Marttaliitto, Helsingin Diakonissalaitos ja Maa- ja kotitalousnaiset.

Tampereen lisäksi yhteistä keittiötä kokeillaan Seinäjoella, Lahdessa, Porvoossa ja Vihdissä. Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on hyvien käytäntöjen levittäminen ja juurruttaminen vähintään 36 paikkakunnalle 18 maakunnassa. Tampereen keittiöiden toiminnassa on mukana myös monia järjestöjä Tampereen alueelta sekä hävikkiruoan lahjoittajia.


Lisätietoja
www.tampere.fi/yhteinenkeittio

Lisätietoja:
Tampereen ammattikorkeakoulu: Mirva Kolonen, TAMKin projektipäällikkö, mirva.kolonen@tamk.fi, 050 405 7806
Teksti: Mirva Kolonen
Katso video: Hyhkyn päiväkodin lapset vierailivat torstaina 5.10.2017 Pispan palvelukeskuksessa

Muokattu 12.02.2018