Takaisin

VirtuaaliViipuri 1939 – kuin silloin ennen

VirtuaaliViipuri 1939 – kuin silloin ennen

VirtuaaliViipuri-projekti on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Lehtori Harri Miettisen vetämässä projektissa yhdistyvät historia, tekniikka ja oppiminen. (Kuva: Anna Vättö)
Lehtori Harri Miettisen vetämässä projektissa yhdistyvät historia, tekniikka ja oppiminen. (Kuva: Anna Vättö)

Vuosien takainen Viipuri kuulostaa yllättävän tutulta: Suomalainen kirjakauppa, Valion jäätelönmyyjä, Imatran ja Kalevan kaupunginosat. Kaupungin historia avautuu uudella tavalla VirtuaaliViipuri-projektisivuston avulla.

VirtuaaliViipuri 1939 on yli kymmenen vuoden ajan TAMKissa käynnissä ollut hanke, jonka tavoitteena on 3D-mallintaa Viipuri suomalaisena kaupunkina vuodelta 1939. Projektissa lähteenä käytetty tietomateriaali pohjautuu intendentti Juha Lankisen valokuviin sekä asema- ja julkisivupiirustuksiin. VirtuaaliViipuri on hyväksytty mukaan Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaan.

Projektia johtaa rakennustuotannon lehtori, projektipäällikkö Harri Miettinen.

- Projektissa on ollut mukana yli sata opiskelijaa, ja opintopisteitä VirtuaaliViipurin puitteissa on suoritettu reilusti yli 2000, Miettinen kertoo ylpeänä.

Kaupungin mallinnus tapahtuu pääasiallisesti pidempiaikaisena kesäharjoitteluna opiskelijavoimin. 3D-mallinnus on opintojen kannalta erityisen tärkeää rakennusarkkitehti- ja rakennustekniikan insinööriopiskelijoille, mutta projektissa on lisäksi ollut muun muassa tietojenkäsittelyn ja viestinnän opiskelijoita sekä lukuisia kääntäjiä. Yksi pitkään mukana olleista opiskelijoista on tietojenkäsittelyn opiskelija Oiva Lahtinen. Hän vastaa hankkeen verkkosivujen teknisestä toteutuksesta ja kehittää tiiviisti projektia omalta osaltaan.

- Tämä on ollut todella hyödyllistä. Projekti on ollut pitkä ja opettanut paljon, Oiva toteaa.

Myös Harri Miettinen on VirtuaaliViipurissa mukana täysillä. Hän ylläpitää projektia osittain jopa vapaa-ajallaan, sillä tekemistä todella riittää – aina löytyy jotain uutta.

- Niin pitkään jatketaan kuin resursseja löytyy. Meillä on jo Oivan kanssa uusia kehitysideoita, Miettinen suunnittelee.

VirtuaaliViipuri-projektissa yhdistyvät historia, tekniikka ja oppiminen. Projektin myötä on luotu uusia suhteita ja tehty samalla merkittävä kulttuuriteko. Historiallisen näkökulman lisäksi Miettisellä on henkilökohtainenkin suhde kaupunkiin: hänen isänsä oli syntynyt Viipurissa. Kaupungin historiaa tutkiessaan hän tutustuu siis myös omaan ja sukunsa historiaan.

- On hienoa, että TAMK on mahdollistanut tällaisen kulttuurihistoriallisesti tärkeän teon, ja olen iloinen siitä, että olen itsekin saanut olla siinä mukana, Miettinen kiittelee.

Suomalaisen Viipurin tarinoihin voi tutustua tarkemmin VirtuaaliViipurin kotisivuilla.

Muokattu 13.12.2017