Takaisin

Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma vuonna 2016

Muu tapahtuma

Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma vuonna 2016

Päivämäärä: 23.01.2016

Kellonaika: 10.00 - 15.00

Paikka: Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, Tampere

Lisätietoja: Tiedottaja Taina Repo, viestintäpäällikkö Katja Kannonlahti , taina.elina.repo@uta.fi, katja.kannonlahti@uta.fi , 050 318 6890, 040 190 1329


Valoa pimeyteen  -tiedetapahtumassa vuoden 2016 tammikuussa pohditaan muistia. Miksi se on niin tärkeä, miten se toimii? Mitä me muistamme, ja miksi me muistamme? Mitä unohdamme? Voiko muistikuvansa valita? Minkälaista elämä on, kun muistin toiminta muuttuu?

Tampere-talon pienessä salissa kuullaan tiedetapahtuman luennot, joilla asiantuntijat valottavat muistin olemusta monesta näkökulmasta.  Vanhempi tutkija Marja Saarenheimo luennoi hämmentävästä muistista, TTY:n  dosentti Marja-Leena Linne muistin ja oppimisen neurobiologisista mekanismeista, akatemiatutkija Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen Tampereen yliopistosta perheettömiksi suojelluista eli yksintulleiden maahanmuuttajanuorten muistoista, tohtori Timo Korander Poliisiammattikorkeakoulusta luennoi kriminologian muistista, kulttuuri- ja ihmisoikeustoimittaja Maila-Katriina Tuominen visuaalisesta muistista  ja professori Mikko Lehtonen Tampereen yliopistosta siitä, kuinka unohdamme elääksemme ja  muistamme elääksemme hyvin.

Lasten yliopisto aloittaa

Tampereella aloitetaan lasten yliopisto -toiminta vuoden 2016 alussa. Ensimmäinen lapsille tarkoitettu luento järjestetään Valoa pimeyteen  -tiedetapahtuman yhteydessä. Luennon otsikkona on "Korvat hörölle: äänimaisematutkijaksi tunnissa" ja sen pitää tutkija Meri Kytö.

Lasten yliopiston tarkoituksena on innostaa lapsia mielenkiintoisten aiheiden kautta kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Lapset tulevat tutuksi eri tieteenalojen kysymysten ja tieteen ratkaisujen kanssa.

Lasten yliopiston käynnistävät yhteistyössä Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen LUMATE-keskus sekä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut ja museopalvelut.

  *  *  * 

Tampere-talo täyttyy entiseen tapaan tutkijoista, tieteen innovaatioista, keskusteluista ja taiteesta. Vuoden 2016 tiedetapahtumassa muistellaan myös menneitä vuosikymmeniä ja saadaan tietoa ikäihmisille tarkoitetuista kaupungin kulttuuri- ja hyvinvointipalveluista.

Vuonna 2016 Valoa pimeyteen  -tiedetapahtuma järjestetään viidennen kerran. Se kokoaa vuosittain yli 1200 tamperelaista ja muualta tullutta tieteen pariin.

Vuoden 2016 tiedetapahtuman järjestäjät ovat Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Poliisiammattikorkeakoulu,  Tampere-talo, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunki ja Aamulehti.

Valoa pimeyteen  -tiedetapahtuma avautuu Tampere-talossa 23.1.2016 kello 10 ja jatkuu kello 15. saakka. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.
 

Tutustu ohjelmaan: www.uta.fi/valoa

Muokattu 19.04.2016