Takaisin

Uusia työkaluja akkreditointiin – TAMK jäseneksi kansainväliseen insinöörikoulutuksen CDIO-verkostoon

Uusia työkaluja akkreditointiin – TAMK jäseneksi kansainväliseen insinöörikoulutuksen CDIO-verkostoon

TAMK on hyväksytty jäseneksi kansainväliseen insinöörikoulutuksen CDIO-verkostoon, jonka toiminta liittyy opetuksen kehittämiseen.


Toiminnan kulmakivenä verkostossa toimii CDIO Syllabus, opetussuunnitelmarunko, jonka on vertailuissa todettu täyttävän kaikki kansainvälisesti merkittävät korkeakouluopetuksen akkreditointikriteerit. Opetuksen kehityksen työkaluina ja runkona toimivat kaksitoista CDIO-periaatetta.

TAMKin konetekniikan koulutus haki jäsenyyttä keväällä 2016. Jäsenyys hyväksyttiin kesäkuussa Turussa järjestetyssä CDIO:n maailman konferenssissa, jossa TAMKin konetekniikan koulutus esitteli ja perusteli hakemuksensa ja jatkosuunnitelmansa. Jäsenyys CDIO-yhteisössä myönnettiin konetekniikan koulutuksen hakemuksella koko TAMKille, koska jäsenyys on korkeakoulukohtainen.

CDIO:n juuret ovat MIT teknillisessä korkeakoulussa Yhdysvalloissa. Vuonna 1997 kirjattiin ensimmäiset CDIO:n tavoitteet insinöörikoulutuksen uudistamiseksi. Yhdysvaltain teollisuus oli kokenut insinöörikoulutuksen liian tieteelliseksi, ja valmistuvilta insinööreiltä kaivattiin enemmän käytännön ongelmanratkaisukykyä.

CDIO-periaatteet painottavat design-build-test-projektien ja aktiivisten opetusmenetelmien merkitystä ja tärkeyttä opetuksessa. Akronyymi CDIO tulee sanoista Conceive-Design-Implement-Operate.

CDIO-periaatteiden mukaan valmistuvan insinöörin tulee

  • osata määritellä, suunnitella, toteuttaa ja käyttää monimutkaisia lisäarvoa tuottavia järjestelmiä modernissa tiimiorganisaatiossa
  • olla valveutunut ja ajatteleva yksilö.

Jäseniä CDIO-verkostossa on yli 120 ympäri maailmaa, ja verkosto kasvaa voimakkaasti. 

Uutinen CDIO:n nettisivulla 

Lisätietoja: Lehtori Mikko Ukonaho, mikko.ukonaho@tamk.fi

 

Kuvassa: TAMKin konetekniikan opiskelijoita uudessa OpenLab-oppimisympäristössä

Muokattu 01.12.2016