Kätilö (AMK), päivätoteutus

Olet lämpimästi tervetullut opiskelemaan kätilökoulutukseen!

Tällä sivulla on käytännön ohjeita ja muuta hyödyllistä tietoa. Tutustuthan näihin huolellisesti ennen opintojen alkua.

Opintojen alkaminen ja todistusten kerääminen

Kätilökoulutuksen opiskelu alkaa ilmoittautumalla opiskelijaksi tiistaina 29.8.2017 klo 8.30 osoitteessa TAMK, Kuntokatu 3 (Teiskontie 33), 33520 Tampere (katso kartasta Teiskontien puoleinen sisäänkäynti). Opiskelupaikan vastaanottaneen ja läsnäolevaksi ilmoittautuneen on oltava tällöin henkilökohtaisesti paikalla.

Tuo alkuperäiset haussa käyttämäsi koulutodistukset mukanasi aloituspäivänä 29.8.2017 (ei työtodistuksia). Todistukset kerätään opiskelijaksi ilmoittautumisen yhteydessä, tarkistetaan ja palautetaan viikolla 36, jolloin voit hakea ne koulutuksen opintosihteeriltä huoneesta B1-22. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut valinnassa käytetyt tiedot oikeiksi.

Huom.

 • Jos olet koulutukseltasi sairaanhoitaja (AMK) tai terveydenhoitaja (AMK) ja suoritat vain kätilötyön ammattiopinnot, opintosi alkavat vasta tammikuussa 2018. Lue lisää sivun alaosasta.
 • Jos sinulla on jo aiempia sairaanhoitaja- tai kätilöopintoja, opintosi saattavat alkaa jo aikaisemmin elokuussa. Lue lisää sivun alaosasta.

Orientoivat päivät

Opintojen ensimmäisellä viikolla (vko 35) on ns. orientoivat päivät. Tällöin tutustut TAMKiin, opintojesi sisältöihin ja käytäntöihin sekä muihin ryhmäsi opiskelijoihin. Jotta opintosi pääsevät hyvin vauhtiin, on tärkeää, että osallistut orientoivien päivien ohjelmaan. Pidäthän orientoivilla päivillä mukanasi henkilöllisyystodistusta, jota tarvitset mm. käyttäjätunnuksia saadessasi. Kannettavan tietokoneen tarvitset 30.8., kun ohjelmassa on tietojärjestelmiin tutustumista.

Kieliopinnot ja kielten lähtötasotestit

Kätilökoulutukseen kuuluu sekä ammatillisen englannin että ruotsin kielen opintoja. Kuulet tarkemmin kielten opiskelusta orientoivien päivien kieli-infossa. Kieliopinnoista löytyy yleistä tietoa TAMKin opinto-oppaasta ja Kielipalveluiden blogista.

Opiskelijat, jotka eivät ole hyväksytysti suorittaneet englantia tai ruotsia ylioppilaskirjoituksissa, osallistuvat opintojen alussa lähtötasotesteihin:

 • Englanti tiistai 5.9. klo 16:15-18:15
 • Ruotsi keskiviikkona 6.9. klo 16:15-18:15  tai torstaina 7.9. klo 16:15-18:15

Testien ryhmäkohtaiset luokkatilat ilmoitetaan myöhemmin Intran ja sähköpostin kautta opiskelijoille. Ne opiskelijat, jotka eivät läpäise lähtötasotestiä, osallistuvat kielten valmentaville opintojaksoille saavuttaakseen ammattikorkeakoulun kieliopinnoissa vaadittavan tason. Valmentavien opintojen ajankohdista ja niihin ilmoittautumisesta kerrotaan tarkemmin kieli-infossa (opinnot voivat olla myös iltaisin).

Opiskeluvälineet

Opinnoissa on paljon itsenäistä tiedonhankintaa ja erilaisia tehtäviä sekä verkko-opintoja, minkä vuoksi edellytämme päivittäistä mahdollisuutta käyttää tietokonetta. Lue lisää kannettavan tietokoneen käytöstä.

Suojavaatteiden hankinnasta kuulet tarkemmin orientoivilla päivillä. Ainejärjestö Piraten kautta hankittuna suojavaatteiden hinta on noin 60 - 70 e.

Koulutuksen aikana on hyvä hankkia omaksi joitakin alan kirjoja. Kuulet tästä lisää opintojen aikana.

Selvitys aiemmista opinnoista

Ryhmien suunnittelun ja opintojesi jouhevan etenemisen vuoksi meidän on tärkeä tietää aikaisemmista opinnoistasi. Täytäthän sähköisen lomakkeen 24.7.2017 mennessä (tai jos vastaanotat opiskelupaikan myöhemmin, mahdollisimman pian).

Rokotustiedot

Terveysalan koulutukseen valituilla on tärkeä olla rokotusasiat kunnossa. Täytä oheinen rokotustietolomake  ja pidä se itselläsi tallessa.

Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen

Opiskelija voi hakea hyväksiluettavaksi aikaisempia opintojansa ja osaamistansa.

 • Opintojen hyväksilukeminen tarkoittaa, että opiskelija voi hyväksilukea korkeakoulussa suoritettuja opintoja opiskelemaansa tutkintoon, mikäli ne vastaavat koulutuksen osaamistavoitteita.
 • Osaamisen hyväksilukeminen tarkoittaa, että opiskelija voi ehdottaa suorittavansa näytöin esim. työkokemuksen avulla hankkimaansa osaamista.

Mikäli sinulla on opetussuunnitelman mukaista aikaisemmin hankittua hoitotyön osaamista, sitä on mahdollista osoittaa näytöillä ja saada siten hyväksiluettua opintoihin. Kuulet asiasta lisää Osaamisen näyttö -infossa orientoivilla päivillä. Hoitotyön teoriaopintoihin liittyvät osaamisen näyttökokeet järjestetään tiistaina 12.9. klo 16 - 19.15.

HOPS-keskustelu jo alan opintoja omaavalle

Jos sinulla on jo yli 30 opintopistettä sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja- tai kätilöopintoja (esim. toisesta ammattikorkeakoulusta) tai olet jo AMK-sairaanhoitaja/terveydenhoitaja, ota yhteys elokuun alussa opinto-ohjaaja Helena Peltolaan (etuinimi.sukunimi@tamk.fi, tavoitettavissa 3.8.17 alkaen) ja sovi HOPS-tapaaminen hänen kanssaan (HOPS = henkilökohtainen opiskelusuunnitelma). Opintosi alkavat HOPSisi mukaisesti, todennäköisesti viikolla 33.

HUOM. Mikäli olet sairaanhoitaja (AMK) tai terveydenhoitaja (AMK) ja opiskelet vain kätilötyön ammattiopinnot (90 op), opintosi alkavat vasta tammikuussa 2018. Ota kuitenkin yhteyttä yllä mainittuun henkilöön jo elokuussa.

Muistilista

 • Ota opiskelupaikka vastaan ja ilmoittaudu läsnä- tai poissaolevaksi.
 • Toimita kopiot koulutodistuksistasi TAMKin hakijapalveluihin. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse toimittaa kopiota.
 • Kerro aikaisemmista opinnoistasi sähköisellä lomakkeella.
 • Jos sinulla on jo aikaisempia alan opisto- tai korkeakouluopintoja, ota yhteys yllä mainittuun henkilöön ja sovi HOPS-tapaaminen.
 • Ole paikalla, kun opinnot alkavat 29.8. klo 8.30 (HOPS-opiskelijoilla aikaisemmin). Ota mukaasi alkuperäiset todistuksesi ja henkilöllisyystodistus.

Lisätietoja

Opintosihteeri Milja Kaartinen, p. 050 365 1142, etunimi.sukunimi@tamk.fi (tavoitettavissa 24.7. alkaen)

Opinto-ohjaaja Helena Peltola, p. 040 661 2304, etunimi.sukunimi@tamk.fi (tavoitettavissa 3.8. alkaen)

Kesäaikana TAMKin opintopalveluiden päivystys: opintotoimisto@tamk.fi