Takaisin

Urheilu sydämessä

Urheilu sydämessä

Reetta Vuorio opiskeli fysioterapeutiksi, mutta veri veti yrittäjäksi urheiluvälineiden pariin. Itseluottamusta yrittäjän tielle antoi ylempi AMK-tutkinto.

Puolitoista vuotta elin älyttömän kurinalaista elämää. Tein koulutöitä ja opinnäytettä töiden ohessa parin tunnin pätkissä, Reetta Vuorio kuvailee yrittäjyyden ja opiskelun vaativaa yhdistelmää.

Kangasalla sijaitsevan OAC Finlandin seinää koristaa kokoelma kiipeilyvälineitä ja retkiluistimia. Pöydän ääressä istuu 33-vuotias yrittäjänainen, joka on kasvanut liikunnan ja urheiluvälineiden maailmaan. Hänen isänsä on kehittänyt urheiluvälineitä ikänsä, ja Vuorio itsekin on harrastanut muun muassa telemarkia ja kiipeilyä.

Fysioterapeutiksi valmistuttuaan Vuorio työskenteli alalla yrittäjänä. Työ urheiluvälineiden parissa veti kuitenkin puoleensa, ja vuonna 2008 hän ryhtyi maahantuomaan italialaisia kiipeilykenkiä yhdessä miehensä Miika Vuorion kanssa. Samoihin aikoihin syntyi perheen toinen lapsi.

Yritystä pyöritettiin aluksi perheen vintiltä. Jo varhaisessa vaiheessa maahantuonnin rinnalla käynnistettiin oma tuotanto, ensimmäisenä retkiluistinten valmistus.

"Lähijaksolla pääsi puhumaan omasta työstään ja katsomaan työtään ulkopuolisen silmin."

Ylempi AMK oli vaihtoehdoista parhain

Kipinä kaupallisen alan opiskeluun alkoi kyteä pian sen jälkeen, kun Reetta Vuorio vuonna 2011 siirtyi perhevapailta kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Parhaaksi vaihtoehdoksi perheelliselle yrittäjälle osoittautui liiketoimintaosaamisen ja yrittäjyyden ylempi AMK-tutkinto, jota saattoi opiskella työn ohessa.

Syksyllä 2012 alkaneeseen koulutukseen kuului runsaasti itsenäistä opiskelua sekä yhteensä viisi lähijaksoa, joiden aikana opiskeltiin intensiivisesti aamusta iltaan. Lähijaksot järjestettiin maatilamajoituksessa ympäri Pirkanmaata. Perheenäidille ja yrittäjälle ne tuntuivat lähes lomalta.

– Lähijaksoilla pääsi puhumaan omasta työstään ja katsomaan työtään ulkopuolisen silmin. Myös opiskelukavereiden kokemusten kautta oppi.

Strategista ajattelua ja markkinointiosaamista

Vuorio kehuu, että opiskelu oli juuri sopivan haastavaa. Koulutuksessa perehdyttiin paljon strategisiin asioihin, ja ilokseen yrittäjä huomasi, että monessa kohtaa OAC Finlandissa oli toimittu intuitiivisesti oikein.

– Oli hienoa lukea teoriaa ja nähdä, että olimme tehneet oikein. Opiskelu vahvisti itseluottamusta ja strategista ajattelua. Myös markkinointiosaamista tuli lisää, joulukuussa 2013 valmistunut yrittäjä iloitsee.

Vuorion opinnäytetyö liittyi yrityksen tavaraliikenteen kehittämiseen, ja tavaraliikenteen koordinointi onkin yksi hänen keskeisistä työtehtävistään. OAC Finlandilla on kolme tuotantotyöntekijää, mutta pienessä yrityksessä myös yrittäjä osallistuu tarpeen mukaan tuotantotyöhön.

Välillä apupoikana touhuaa lisäksi Vuorion eläkkeellä oleva isä Antti-Jussi Tiitola. Hän osallistuu edelleen myös tuotekehitykseen, ja juuri hän on jalostanut ikivanhaa karvapohjasuksen ideaa, jota yritys vie nyt maailmalle.

"Opiskelu vahvisti itseluottamusta ja
strategista ajattelua."

Investointeja ihmisiin ja laitteisiin

Isoisän lisäksi perheyrityksessä on paikkansa myös 5- ja 7-vuotiailla lapsilla. He ovat vallanneet yrityksen tiloista oman huoneen, lasten toimiston. Reetta Vuorio kertoo, että vapaa-ajalla perhe käy laskemassa isoisän kehittämillä suksilla Kangasalan Vehoniemen montulla.

– Ihmiset haluavat nyt perusasioita. Halutaan retkeillä ja ulkoilla perheen kanssa, Vuorio on huomannut. Yrittäjä arvioi, että alan myynti pysyy Suomessa vähintään nykyisellä tasolla.

Seuraavaksi katseet suunnataan vientiin, muun muassa Japaniin, johon on juuri lähetetty näytesukset.

– Tuntuu yhtä aikaa hienolta ja pelottavalta, että yritys kasvaa, ja on kysyntää. Olemme tehneet suuria investointeja laitteisiin ja ihmisiin.

Suuret uudet tuotantotilat ja tuotantolaitteet ovat antaneet yritykselle valmiudet myös teollisten tuotteiden valmistukseen.

– Urheilu on kuitenkin täällä, Vuorio sanoo ja nostaa käden rinnalleen.

TEKSTI: SABINA MÄKI
KUVAT: JOEL FORSMAN

****

Juttu on julkaistu TAMK.nyt-verkkolehdessä. Lue lisää TAMK.nytin juttuja!

****

Muokattu 29.03.2016