Takaisin

Työelämä tarvitsee nyt ympäristöystävällisten, turvallisten, kestävien tuotteiden ja prosessien osaajia.

Työelämä tarvitsee nyt ympäristöystävällisten, turvallisten, kestävien tuotteiden ja prosessien osaajia.

Syksyllä TAMKissa alkanut biotuotteisiin ja prosessitekniikkaan painottuva nelivuotinen insinööriohjelma on suora vastaus teollisuuden tarpeisiin. Opetuksen ydin on bio-osaamisessa. Se on kestävän kehityksen teknologiaa ja perustuu uusiutuvien materiaalien käyttöön.

– Visiomme on saada tulevat insinöörit näkemään se potentiaali, mikä meillä on raaka-aineissa, kuten metsässä, komposiiteissa, eri materiaalien yhdistelmissä. Lopputuote on ympäristöystävällinen, luonnollinen biotuote, koulutuspäällikkö Ulla Häggblom kuvailee.

Bio-osaamista tarvitaan monella alalla, esimerkiksi kemiallisessa ja mekaanisessa metsäteollisuudessa, prosessiteollisuudessa sekä lääke- ja elintarviketeollisuudessa. Kun prosessit kehittyvät, ne synnyttävät aivan uudenlaisia tuotteita.

"Uusista innovaatioista etsitään vaihtoehtoja kestämättömistä raaka-aineista valmistetuille tuotteille."

– Entistä ohuemmasta materiaalista voidaan saada entistä kestävämpää. Muovista voidaan kehittää biohajoavaa, polymeereja ja puukuituja voidaan yhdistää samaan tuotteeseen.

Häggblom ennakoi uudelle opetusohjelmalle jopa kansainvälistä kiinnostusta, koska siinä yhdistyvät nykyaikainen prosessiteknologia ja kestävän kehityksen ideologia. Kansainvälistä ulottuvuutta tukevat englanninkieliset opintojaksot.

Teollisuus etsii vaihtoehtoja

Opetusohjelman uudistamiseen on osallistunut joukko työelämän huippuasiantuntijoita metsä- ja prosessiteollisuuden klusterista. Alan neuvottelukuntaa TAMKissa johtava Kiilto Oy:n toimitusjohtaja Antti OK Nieminen tietää, että biotuotteiden merkitys kasvaa jatkuvasti. Uusista innovaatioista etsitään vaihtoehtoja tuotteille, jotka on valmistettu uusiutumattomista, kestämättömistä raaka-aineista.

– Esimerkiksi kemianteollisuudessa bioraaka-aineilla korvataan öljypohjaisia raaka-aineita. Biotuotteiden parissa tehdään laajasti tutkimustyötä, ja uusia käytännön sovelluksia tulee markkinoille kiihtyvään tahtiin. Kiilto Oy:n tuotannossa on tällä hetkellä kasvisöljyihin perustuvia, korkealuokkaisia teknisiä liimoja, ja tutkimusta tehdään muun muassa maitohappopohjaisten biohajoavien liimojen parissa.

TEKSTI: LEENA STENMAN  KUVA: AINO YRJÄNÄ

 

****

Juttu on julkaistu TAMK.nyt-verkkolehdessä. Lue lisää TAMK.nytin juttuja!

****

Muokattu 29.03.2016