Takaisin

Turvallista sähkönkäyttöä – partioleiriläisten kännykät ladattiin johdottomasti

Turvallista sähkönkäyttöä – partioleiriläisten kännykät ladattiin johdottomasti

Partiolaiset pääsivät lataamaan kännykkänsä turvallisesti ja johdottomasti viime kesän Säihke 2017 -partioleirillä. Tampereen ammattikorkeakoulun Turvallinen ja johdoton sähkönkäyttö -hanke testasi leirillä uutta sähkölaitteiden energiavarastojärjestelmää hyvin tuloksin. Hankkeen tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoisuutta sähkönkäytöstä eri olosuhteissa.

Opettaja Klaus Virtanen ja sähkötekniikan harjoittelija Aku Hyrskykari päivystävät TAMKin telttakatoksella.
Opettaja Klaus Virtanen ja sähkötekniikan harjoittelija Aku Hyrskykari päivystävät TAMKin telttakatoksella.

Sähkölaitteiden määrä ja niiden jatkuva-aikainen käyttö on kasvanut merkittävästi erilaisissa ulkoilmatapahtumissa, kuten esimerkiksi leireillä ja urheilu- ja kulttuuritapahtumissa. TAMKin Turvallinen ja johdoton sähkönkäyttö -hankkeessa kehitettyä energiavarastojärjestelmää testattiin viime kesänä kahdessa tapahtumassa, Säihke-partioleirillä Hangossa ja Jukolan viestissä Joensuussa.

Käyttäjille tarjottiin tapahtumissa mahdollisuus sähkön käyttöön ilman tilapäisiä, laajoja ja riskialttiita johdotuksia. Asiakaspalaute oli kannustavaa.

– Partioleirillä kännyköiden latauspisteellemme oli jatkuva jono, ja samalla pääsimme kertomaan nuorille tärkeitä sähköturvallisuuteen liittyviä asioita, hankkeen projektipäällikkö Tomi Salo ja yliopettaja Antti Perttula kertovat.

TAMKin sähkönkäyttöhankkeessa on kehitetty turvallinen energian varastointijärjestelmä, jossa lyijyakkuihin varastoidulla energialla voidaan käyttää tavallisia kuluttajalaitteita ja ladata esimerkiksi puhelimia tai tabletteja. Akkujen tukena on kaksi aurinkopaneelia, joiden tuottama energia voidaan joko ladata akkuihin tai käyttää suoraan kuormalaitteissa. Kesän tapahtumissa auringosta saatiin kaikki kännyköiden lataamiseen tarvittava sähkö.

– Energiavarastojärjestelmä on rakennettu kenen tahansa kuluttajan saatavilla olevista komponenteista, mutta järjestelmän kokoaminen vaatii hyvää asiantuntemusta sähkötekniikasta, Perttula toteaa.

Älylaitteiden lisääntyminen on suurin syy siihen, miksi sähkön käyttökin muuttuu. Kuluttajat haluavat muun muassa siirtää ulkotiloihin sähkölaitteita, jotka on tarkoitettu vain sisätiloihin. Hankkeen tavoitteena on tuottaa tavalliselle kuluttajalle tietoa erilaisten energiajärjestelmien turvallisuudesta.

Esimerkiksi aurinkopaneeleiden hankinnassa voidaan mennä vikaan, jos hankitaan vääräntyyppinen paneeli. Vaativat ulkoilmaolosuhteet pitää ottaa eri tavalla huomioon kuin sisätiloissa. Tämä taas johtaa erilaisiin teknisiin vaatimuksiin laitteistojen valinnassa.

TAMKin Turvallinen ja johdoton sähkönkäyttö -hanketta rahoittavat Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK sekä Ulla Tuomisen säätiö.


Lisätietoja:

Turvallinen ja johdoton -hankkeen blogi: http://johdoton.blogs.tamk.fi/category/turvallisuus/
Tampereen ammattikorkeakoulu
projektipäällikkö, opettaja Tomi Salo, tomi.salo@tamk.fi, p. 040 668 3313
yliopettaja Antti Perttula, antti.perttula@tamk.fi, p. 050 464 4550

Alempi kuva: Opettaja Klaus Virtanen esittelee nuorille partiolaisille hankkeessa rakennetun järjestelmän komponentteja.

Kuvat: Tomi Salo
 
Muokattu 12.01.2018