Takaisin

TAMKin Music Production tositoimissa kansainvälisessä Excite-verkostossa

TAMKin Music Production tositoimissa kansainvälisessä Excite-verkostossa

EU-rahoitus vahvistaa musiikkialan Excite-verkostoa ja mahdollistaa kansainväliset esiintymiset kymmenille uusille artisteille.

Kuva: excitemusic.eu
Kuva: excitemusic.eu

Musiikkialan toimijoiden kansainväliselle Excite-kumppaniverkostolle on myönnetty rahoitusta Euroopan unionin Creative Europe -ohjelmasta. Rahoituksella kehitetään ja monipuolistetaan projektia seuraavien kahden vuoden aikana. Tavoitteena on tarjota 20–40 artistille tai yhtyeelle tukea kansainvälistymisessä: esiintymisiä, yhteistyöverkostoja, kontakteja ja mentorointia.

Kansainvälinen Excite-verkosto koostuu yhdeksästä pääyhteistyökumppanista, jotka sijaitsevat Skotlannissa, Manner-Euroopassa ja Skandinaviassa. Suomesta Excite-verkostossa on mukana Tampereen ammattikorkeakoulun Media and Arts -koulutus, jonka Music Production -opintopolun opiskelijat toteuttavat projektiopintojaan kiertuetoiminnassa ja tapahtumatuotannossa. 

Excite tukee uusien artistien ja musiikkialan yritysten kehitystä ja alkavaa uraa tarjoamalla arvokkaita kansainvälisiä verkostoitumismahdollisuuksia. Kolmen järjestön vuonna 2009 perustama projekti on ajan myötä laajentunut ja kehittynyt yhtenäiseksi verkostoksi. Lisäksi Excite toimii useiden festivaalien yhteistyökumppanina. Rahoituksen avulla projektin tarjontaa voidaan nyt entisestään kasvattaa muun muassa lisäämällä korkeatasoisia palveluita ja yhteistä toimintaa kansainvälisissä verkostoissa ja tuottaa näin osallistujille suurempaa hyötyä.

Excite osallistuu kymmenen eri festivaalin järjestämiseen kumppaneidensa kotimaissa ja lisäksi neljän festivaalin järjestämiseen muualla Euroopassa. Projektiin kuuluvien kiertueiden ja mentoroinnin lisäksi EU-rahoitus mahdollistaa uusia lisäarvoa tuottavia palveluita, kuten asiantuntijaopastusta, työpajoja liiketoiminnan kehittämistä varten, kansainvälisiä musiikkileirejä ja Exciten järjestämiä esiintymisiä alan merkittävissä tapahtumissa.

Ensimmäinen suuri musiikkitapahtuma tänä vuonna oli saksalainen Reeperbahn Festival syyskuussa, maan arvostetuin musiikkialan konferenssi ja tilaisuus tuoda alan osaamista esille. Suomessa Excite on mukana Musiikki & Media -tapahtumassa Tampereella lokakuussa. Tapahtumat ovat tärkeitä tilaisuuksia tuoda artistien osaamista esille. Niissä on myös saatavilla neuvoja arvostetuilta alan edustajilta, hallintoyhtiöiltä, levy-yhtiöiltä, julkaisijoilta, keikkamyyjiltä, synkronointilupien tarjoajilta ja promoottoreilta.

Excite-projektin kahden vuoden mittainen toimintasuunnitelma (marraskuu 2017–marraskuu 2019) kattaa seuraavat tavoitteet ja toimenpiteet:

  • 20–40 verkoston toimintaan osallistuvan artistin kanssa järjestetään vähintään 100 esitystä, joista 60 on kansainvälisiä ja 40 kansallisia. Esitykset järjestetään 30 festivaalilla 13 maassa ympäri Eurooppaa.
  • Verkoston toimintaan osallistuu vuosittain enintään 20 artistista koostuva ryhmä, lisäksi kansainväliseen vaihto-ohjelmaan osallistuu noin 40 nuorta musiikkialan yrittäjää.
  • Live-tapahtumia lisätään kumppanimaissa. Jokaisessa maassa haetaan lisää medianäkyvyyttä ja järjestetään laadukkaita musiikkialan mentorointitilaisuuksia.
  • Lauluntekijöille järjestetään kaksi leiriä, joissa keskitytään osaamisen kehittämiseen ja annetaan erityismentorointia. Leirien järjestämiseen osallistuu jopa 20 arvostettua musiikkialan ammattilaista kumppanimaista.
  • Verkoston ja EU:n lisärahoituksen avulla markkinoidaan yhdeksää artistia ja vauhditetaan heidän urakehitystään tapahtumissa Britanniassa, Manner-Euroopassa ja Skandinaviassa.
  • Verkosto järjestää liiketoimintaan keskittyviä tilaisuuksia, joissa osallistujat pääsevät mukaan alalla ansioituneiden ammattilaisten kansainväliseen verkostoon. Tavoitteena on edesauttaa osallistujien toiminnan kansainvälistymistä musiikkialalla heidän uransa alkuvaiheessa.

Aiempina vuosina Exciten toimintaan ovat osallistuneet suomalaiset artistit Lake Jons ja Jack the Hustler. Vuonna 2017 festivaaliesiintymiset Belgiaan ja Luxemburgiin tekee F.U.N.C, ja Lost in Music -festivaalissa Tampereella lokakuun alussa esiintyvät norjalainen Sam & Sky sekä skotlantilainen Tamzene.


Tietoja projektin konseptista, historiasta ja arvoista on saatavilla verkkosivustolta osoitteessa http://www.excitemusic.eu/                           

Lisätietoa TAMKissa: lehtori Harri Karvinen, harri.karvinen@tamk.fi, p. 050 311 9631

 

Muokattu 22.09.2017