Takaisin

TAMK mukana pääministerin Kiina-vierailulla

TAMK mukana pääministerin Kiina-vierailulla

Arenen yhteistyösopimus avaa uusia mahdollisuuksia ammattikorkeakouluille.

Pääministeri Juha Sipilä (3. vasemmalta) johti yhteistyövierailua Kiinaan kesäkuussa 2017. TAMKin Tanyu Chen kuvassa oikealla. (Kuva: Arene)
Pääministeri Juha Sipilä (3. vasemmalta) johti yhteistyövierailua Kiinaan kesäkuussa 2017. TAMKin Tanyu Chen kuvassa oikealla. (Kuva: Arene)

Pääministeri Juha Sipilän johtama delegaatio vieraili Kiinassa kesäkuun lopussa. Mukana matkalla oli Arenen ja ammattikorkeakoulujen edustajia, TAMKista Customer Relationship Manager Tanyu Chen.

Tanuy Chen koki matkan Kiinaan pääministerin johdolla erittäin hedelmälliseksi.

- Saimme mahdollisuuden osallistua korkeatasoisiin tapaamisiin ja tavata koulutusviranomaisia, päätöksentekijöitä sekä verkostoitua mahdollisten liiketoimintakumppaneiden kanssa. Minun roolini matkalla oli edustaa sekä TAMKia että koko suomalaista ammattikorkeakoulujärjestelmää, kertoo kansainvälisistä asiakkuuksista TAMK EDUssa vastaava päällikkö Tanuy Chen.

Kiinaan ollaan rakentamassa vastaavantyyppistä ammattikorkeakoulujärjestelmää kuin Suomessa. Tavoitteiden edistämiseksi sekä Kiinassa että Suomessa ollaan valmiita muodostamaan yhteistyöfoorumi sekä verkostoitumaan koulutuksen ja elinkeinoelämän yhteyksien vahvistamiseksi. Tavoitteena on myös kehittää opettajien koulutusta sekä saada lisää kiinalaisia opiskelijoita Suomeen.

- Pystyäksemme luomaan vahvan ja kansainvälisen mielikuvan suomalaisista ammattikorkeakouluista, meidän pitää mainostaa ja laajentaa Arenen yhteistyöverkostoa kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kautta.

Yhtenä esimerkkinä Tanyu Chen mainitsee yhteistyön China National Academy of Education Administrationin (NAEA) kanssa. Se on maan suurin koulutusjohtajuuden ja johtamisen koulutuskeskus. Tavoitteena on rakentaa Arenen ja NAEAn avulla siltaa maidemme välille koulutuksessa, tutkimuksessa ja kehittämisessä.

Pääministerimatkan aikana Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry allekirjoitti sopimuksen National Center for Schooling Development Programmen (NCSDP) kanssa. NCSDP on Kiinan opetusministeriön yhteydessä toimiva organisaatio.

- Tämä sopimus on erinomainen mahdollisuus suomalaiselle ammattikorkeakoulujärjestelmälle. Olemme TAMKissa erittäin innostuneita ja valmiita yhteistyöhön. Kiina on yksi TAMKin koulutusviennin painopistealueista, ja olemme jo tehneetkin siellä aktiivisesti yhteistyötä yliopistojen kanssa, sanoo TAMKin koulutusviennistä vastaava johtaja Carita Prokki.

Ennen sopimuksen allekirjoitusta käytiin Suomen suurlähetystössä yhteistyön sisältöjä koskeva neuvottelu. Arenen ja NCSDP:n yhteisenä tavoitteena on perustaa Finland-China Innovation Center korkeakoulutuksen ja tutkimuksen alueelle.

Kiinassa matkustaneella, yli 60 henkisellä yritysvaltuuskunnalla oli muutamassa päivässä satoja tapaamisia, joissa etsittiin konkreettisia yhteistyöhankkeita presidentti Xin huhtikuisen Suomen-vierailun aikana annetun kumppanuusjulistuksen pohjalta. Koulutuksen lisäksi tulevia yhteistyömahdollisuuksia kartoitettiin esimerkiksi energiasektorilla, cleantech- ja digitaalisissa ratkaisuissa sekä talviurheilussa. Erilaisia kauppa-, investointi- sekä aiesopimuksia allekirjoitettiin peräti 54 kappaletta.

 

Muokattu 13.09.2017