Takaisin

Talotekniikan neuvontaklinikka: Ratkaisuja asiakkaan remonttikohteisiin

Talotekniikan neuvontaklinikka: Ratkaisuja asiakkaan remonttikohteisiin

Kuva: TAMKin kiinteistöstä Kuntokadulta löytyy myös useita harjoittelukohteita talotekniikan opiskelijoille. Jussi-Pekka Juvelan takana ilmanvaihtokone.
Kuva: TAMKin kiinteistöstä Kuntokadulta löytyy myös useita harjoittelukohteita talotekniikan opiskelijoille. Jussi-Pekka Juvelan takana ilmanvaihtokone.

TAMKin talotekniikan koulutuksessa on pilotoitu uudentyyppistä projektiluontoista intensiivikurssia.

Talotekniikan neuvontaklinikalla viimeisen vuoden sähkö- ja LVI-alan insinööriopiskelijat tekevät viikossa asiakkaan remonttikohteesta luonnossuunnitelman.

Talotekniikan koulutuksessa opiskelijat perehtyvät erilaisiin kiinteistöjen teknisiin järjestelmiin ja ratkaisuihin, kuten ilmanvaihto, lämmitysratkaisut, vesi- ja viemärijärjestelmät, valaistus, sähkönjakelu, ohjaus- ja valvontaratkaisut sekä kiinteistöautomaatio.

- Sähkö- ja LVI-alan opiskelijoiden yhteistyötä on painotettu koulutuksessa koko ajan, mutta tällä kurssilla yhteistyö konkretisoitui erittäin hyvin, kurssia vetänyt lehtori Jussi-Pekka Juvela kertoo.

- Pyysimme pilottikurssia varten TAMKin henkilökunnalta sopivia remonttikohteita. Kohteita tulikin mukavasti laidasta laitaan, aina vanhan kirkon eteisen valaistuksen suunnittelusta omakotitalon tekniikan uudistukseen, pihavalaistuksen parantamiseen tai lämmitystavan muutokseen. Saimme myös tehtäväksemme perinteisiä kylpyhuoneremontteja.

Opiskelijat jaettiin muutaman hengen ryhmiin.  Ryhmä sai maanantaina tiedoksi oman remonttikohteensa, jonka jälkeen he ottivat itse yhteyttä asiakkaaseen, useimmat kävivät heti remonttikohteessa ja alkoivat työstää suunnitelmaa. Perjantai-iltapäivällä opiskelijat luovuttivat valmiit luonnokset asiakkaalle.

Opiskelijoiden työt ovat tyyliltään luonnossuunnitelmia, ehdotuksia ja ideointeja.

- Vastuukysymysten takia emme tehneet toteutussuunnitelmatasoisia dokumentteja. Opiskelijat ohjeistivat tarvittaessa miten projekteja kannattaa jatkaa.
 

Suunnitelmat yllättivät asiakkaat positiivisesti

Asiakkaat antoivat palautetta saamastaan remonttisuunnitelmasta. Palaute oli lähes sata prosenttisesti positiivista. Tyytyväiset asiakkaat saivat enemmän kuin olivat odottaneet.

- Opettajana olen tosi ylpeä opiskelijoiden sitoutumisesta, he tekivät hyvää, tasaisen varmaa työtä ja saivat ratkaisuja aikaan määrätyssä ajassa. Neloskurssilaisemme ovat jo ammattitaitoista porukkaa ja heillä on laaja näkemys asioista. Tulokset olivat niin hyviä, että kurssi toteutetaan uudestaan.

Intensiivikurssiviikolla lukujärjestykset tyhjennettiin muista opinnoista, opiskelijoiden piti varautua siihen, että myös illat kuluivat suunnittelutyöhön.

Kuvassa suunnittelukohteena olleen Tottijärven kirkon aula nykyisellä valaistuksella.

 

 

Kirkon aulan valaistus mallinnettuna DIALux-valaistusmallinnusohjelmalla

Kirkon aulan ehdotettu valaistus mallinnettuna DIALux:lla.


Talotekniikan neuvontaklinikka -opintojakson idean ovat kehittäneet talotekniikan koulutuspäällikkö Pirkko Harsia ja lehtori Pirkko Pihlajamaa.

 

 

 

 

Muokattu 12.12.2016