Takaisin

Talotekniikan insinööri on optimaalisten olosuhteiden asiantuntija

Talotekniikan insinööri on optimaalisten olosuhteiden asiantuntija

TAMK on kouluttanut talotekniikan insinöörejä jo 20 vuoden ajan. Työelämään on valmistunut Tampereella yli 600 sähköisen talotekniikan ja LVI-talotekniikan insinööriä.

Kuva: Ville Salminen
Kuva: Ville Salminen

- Talotekniikan insinööri on optimaalisten olosuhteiden asiantuntija. Hän osaa suunnitella ja kehittää kiinteistöjä terveellisiksi ja toimiviksi, luonnehtii TAMKin Talotekniikan koulutuspäällikkö Pirkko Harsia.

- Taloteknisillä älykkäillä ratkaisuilla voimme tehdä rakennetusta ympäristöstämme monin tavoin paremman: tehostaa rakennusten energiankäyttöä, lisätä turvallisuutta, käyttömukavuutta ja viihtyisyyttä. Talotekniikka on olennainen osa sujuvaa arkea, vaikkakin monesti piilossa ja huomaamaton – vasta sen puuttuminen huomataan.

Talotekniikan koulutus käynnistyi TAMKissa vuonna 1997, kun kiinteistöjen sähköjärjestelmiin keskittynyt sähköisen talotekniikan insinöörikoulutus aloitettiin. LVI-talotekniikan koulutuksen ensimmäiset opiskelijat alkoivat opiskella TAMKissa vuonna 2009.

TAMKin Talotekniikan koulutuksen 20-vuotistaivalta juhlitaan TATE 20 vuotta -seminaarissa tiistaina 13.2.2018 Tampereen ammattikorkeakoulussa. Siellä kohtaavat alan nykyiset ja entiset opiskelijat sekä yritys- ja muut yhteistyökumppanit. Seminaarissa sivutaan historiaa, mutta suunnataan katse tulevaan ja erityisesti talotekniikan uusiin osaamistarpeisiin. Tilaisuuden avainpuhujana on tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Työelämä tarvitsee talotekniikan osaajia

Talotekniikka on suosittu opiskeluala. TAMKissa ensisijaisia hakijoita on vuosittain 3–5 yhtä aloituspaikkaa kohden. Ammattikorkeakouluun pyritään toisen asteen opintojen jälkeen, joten hakijoiden pohjakoulutuksena voi olla ammatti- tai ylioppilastutkinto tai näiden yhdistelmä eli kaksoistutkinto. Vuosittain opintonsa aloittaa noin 70 opiskelijaa, jotka suuntautuvat opinnoissaan joko sähköiseen tai LVI-talotekniikkaan. Nelivuotinen koulutus on 240 opintopisteen laajuinen.

Koulutuksessa painotetaan kiinteistöjen ja rakennusten älykkäitä energiaratkaisuja, mallinnusta ja simulointia. Työelämää ajatellen talotekninen kokonaisnäkemyksen omaksuminen on tärkeää. Monialaisissa harjoitustöissä talotekniikan insinööriopiskelijat tekevät yhteistyötä mm. tulevien rakennusarkkitehtien kanssa.

TAMKissa opiskelleet talotekniikan insinöörit ovat työllistyneet hyvin: valmistumishetkellä ilman työpaikkaa uusista insinööreistä on ollut alle 10 prosenttia. Sähköisen ja LVI-talotekniikan insinöörit suuntautuvat suunnittelun, urakoinnoin ja ylläpidon tehtäviin sekä teknisen kaupan ja laitevalmistuksen asiantuntijatehtäviin.


Lisätietoja:

 

Muokattu 11.02.2018