Takaisin

Sinnikkyys palkitaan työmarkkinoilla

Sinnikkyys palkitaan työmarkkinoilla

Johan Mulder on yksi niistä onnekkaista, joka on onnistunut sekä kouluttautumaan että työllistymään omalle alalleen Suomessa. Tie nykyhetkeen on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin ruusuinen, se on vaatinut mieheltä paljon työtä ja ponnisteluja.

Etelä-Afrikan Johannesburgista kotoisin oleva Johan Mulder, 37, saapui Suomeen ensimmäistä kertaa vuonna 2006 suomalaisen vaimonsa kanssa. Pari oli tavannut ja mennyt naimisiin työskennellessään Saudi-Arabiassa, ja kun suunnitelmat perheen perustamisesta tulivat ajankohtaiseksi, oli Suomeen muuttaminen luonnollinen vaihtoehto.

Seuraava haaste oli työllistyminen. Ympäristöalalla jo Saudi-Arabiassa työskennellyt Mulder halusi viedä osaamistaan pidemmälle. Hän haki ja pääsi opiskelemaan TAMKin Environmental Engineering -koulutukseen.

"Urakehitys on ulkomaalaiselle vaikeaa,
mikäli ei puhu lainkaan suomea."

Mulder kokee olevansa onnekas saatuaan opiskeluaikaisen työharjoittelupaikan A-Insinööreiltä. Samaan yritykseen hän teki myös opinnäytetyönsä. Harjoittelupaikan löytäminen vaati kuitenkin paljon työtä. Mulder lähetti hakemuksia useisiin eri firmoihin, mutta onnistui vakuuttamaan työnantajan vasta kasvotusten.

– Tulosten saaminen todella vaati, että kävelin A-Insinöörien toimistolle itse ja pyysin mahdollisuutta kesäharjoitteluun.

Valmistuttuaan vuonna 2010 Mulder jatkoi työskentelyä A-Insinööreillä. Toimenkuva oli monipuolinen, mutta nimikkeen ollessa "apumies" jäi palkkakin vaatimattomaksi. Kahden ja puolen vuoden työsuhteen jälkeen tehtävänimike muutettiin muotoon Technical Specialist.

Jonkin ajan kuluttua Mulder kiinnostui hakemaan KONEella avoinna ollutta työpaikkaa. Haettu paikka meni sivu suun, mutta KONEen alihankkijana Etteplanilla työskennellyt tuttava välitti Mulderin cv:n eteenpäin.

– Sain pian kutsun haastatteluun, ja sen myötä minut palkattiin Etteplanin kautta KONEelle nimikkeellä Supply Engineer.

 

Monipuolisuus ratkaisee

Työllistyminen Suomessa voi olla vaikeaa kenelle tahansa, mutta oman lisähaasteensa tuo suomen kieli. Mulder näkee suomen kielen taidon tärkeänä, mikäli haluaa luoda uraa omalla alallaan.

– Urakehitys on ulkomaalaiselle vaikeaa, mikäli ei puhu lainkaan suomea. Hyvä suomen kielen ymmärtäminen on oleellisen tärkeää noin 95 prosenttia työajasta, mutta
vahva englannin kielen taitoni KONEen kaltaisessa kansainvälisessä yrityksessä voi antaa minulle jopa pienen etulyöntiaseman suomalaisiin kollegoihini nähden.

Mulderin kokemuksen mukaan suomalaiset arvostavat eniten ahkeruutta ja monipuolisuutta. Miehellä itsellään ei ehtinyt olla yhtä ainutta kesälomaa opintojen aikana, vaan hän teki kaikkensa työllistyäkseen. Työt eivät aina olleet hohdokkaita, mutta Mulder on kiitollinen kaikista hänelle tarjotuista mahdollisuuksista, oli kyse sitten haastattelu- tai siivoustyöstä.

– Pitää työskennellä ahkerasti – ja mukaan tarvitaan myös ripaus onnea. Lisäksi oikeiden ihmisten tuntemisesta on apua.

Tällä hetkellä Mulder toimii KONEen Major Projects -tiimissä, ja työnimike on muuttunut muotoon Project Supply Manager. Hän vastaa projektien koordinoinnista aina suunnitteluvaiheesta toimitukseen saakka.

– Tälläkin hetkellä olen vastuussa neljästä projektista Kiinassa ja yhdestä Singaporessa.

Mulder nauttii työhön liittyvästä matkustamisesta, ja Suomea hän arvostaa kotipaikkana todella paljon. Hän uskookin viihtyvänsä Suomessa koko loppuelämänsä:

– Minulle myönnettiin jokin aika sitten Suomen kansalaisuus, enkä voisi kuvitellakaan enää asuvani missään muualla. Suomi on paras!

 

Johan Mulderin vinkit vastavalmistuneille

1. Tee töitä niin paljon kuin mahdollista, jotta saat sisältöä cv:hen.
2. Tutustu eri ihmisiin mahdollisimman monilta toimialoilta: oikeiden ihmisten tunteminen on aina eduksi.
3. Opi mahdollisimman paljon, kun teet töitä: työn mielekkyys on alkuvaiheessa toissi jaista, jos voit oppia tärkeitä taitoja tulevaisuutta varten.

 

TEKSTI: ESSI KANNELKOSKI
KUVA: KARI TOROPAINEN

 

****

Juttu on julkaistu TAMK.nyt-verkkolehdessä. Lue lisää TAMK.nytin juttuja!

****

Muokattu 29.03.2016