Takaisin

Seksuaalineuvonnassa perehdytään ihmisen hyvinvointiin

Seksuaalineuvonnassa perehdytään ihmisen hyvinvointiin

Seksuaalineuvojakoulutus

Eveliina Kutila-Kinnunen sai lokakuussa 2014 päätökseensä 1,5 vuoden mittaisen seksuaalineuvojakoulutuksen.

Aikaisempi opiskelu lasten ja nuorten erityisohjaajaksi ja useiden vuosien työskentely kriisikeskuksessa vapaaehtoisena antoivat alkusysäyksen hakeutua koulutukseen.

Eveliinan omakohtaiset kokemukset työskentelystä kriisikeskuksessa olivat osoittaneet, että henkilökohtaiseen elämään, parisuhteeseen tai perhe-elämään liittyvät haasteet ja ongelmat johtuvat monesti seksuaalisuudesta.

- Lähes aina asiakastapaamisissani tuli eteen tilanteita, joissa oli kyse parisuhteesta ja parisuhteen ongelmista ja sitä kautta tulivat esiin myös seksi ja seksuaalisuus. Minulla ei ollut tarpeeksi tietämystä, että olisin voinut opastaa asiakastani riittävästi.

Seksuaalineuvojakoulutuksessa työskennellään hyödyntäen osallistujien kokemuksia, käytetään alan kirjallisuutta ja tehdään pienryhmätehtäviä.  Myös työnohjaus kuuluu opintoihin. Koulutukseen on saatu vierailevia luennoitsijoita mm. Setasta, Väestöliitosta ja Protukikeskuksesta. 

-Teimme paljon ryhmätöitä ja harjoittelimme käytännön tilanteita, mikä oli antoisaa ja opettavaista. Opin koulutuksen aikana myös hyväksymään ja kuuntelemaan itseäni.

Eveliina mielestä opinnot ovat olleet heti hyödynnettävissä omaan työhön.  

 - Opinnot ovat tukeneet työtäni heti ensimmäisten opiskelupäivien jälkeen. Minulle on tarjottu tämän koulutuksen myötä myös uusia työtehtäviä. Koulutuksen ansiosta minulla on nyt rohkeutta antaa apua tilanteissa, joissa en olisi aiemmin kyennyt toimimaan. Haluan suositella koulutusta kaikille, mutta varsinkin niille, jotka ovat lasten ja nuorten kanssa tekemisissä. Seksuaalineuvonta ei ole sitä enää, mitä se on ollut joskus ennen.  Nykyajan lapset tarvitsevat tietoa mm. siitä, mitä on seksuaalinen väkivalta, eivät välttämättä enää tietoa siitä, miten suojautua sukupuolitaudeilta.

Seksuaalineuvojia työskentelee mm. terveyskeskuksissa, lääkärikeskuksissa, kriisikeskuksissa, lastensuojelussa ja neuvoloissa.  Koulutuksessa opiskellaan seuraavia sisältöjä: seksuaalineuvonnan eettinen ja ammatillinen osaaminen sekä kehittämisosaaminen, seksuaaliterveyden tietoperusta ja seksuaalineuvonnan menetelmäosaaminen, työelämälähtöinen seksuaalineuvonnan kehittämistehtävä. Koulutus on 30 opintopisteen laajuinen.

Lue lisää koulutuksesta

Päivitetty 17.03.2015