Takaisin

Säätiöyliopiston nimeksi Tampereen uusi yliopisto

Säätiöyliopiston nimeksi Tampereen uusi yliopisto

Tampereen korkeakoulusäätiön on tarkoitus yhdistää Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto sekä harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa TAMKin omistajana. Syntyvän säätiöyliopiston nimeksi korkeakoulujen hallitukset esittävät Tampereen uutta yliopistoa (Tampere New University).

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Tampereen korkeakoulusäätiön perustajat allekirjoittivat torstaina Tampereen Raatihuonella säätiön perustamiskirjan ja hyväksyivät säätiölle säännöt.  Perustamiskirjan mukaan säätiön tehtävänä on korkeatasoisen ja kansainvälisen tutkimuksen ja opetuksen avulla toimia pitkäjänteisesti suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn sekä ihmiskunnan ja ympäristön eduksi.

Säätiöyliopiston toiminta perustuu Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston tutkimukseen ja opetukseen sekä näistä johdettaviin uudenlaisiin yhdistelmiin. Lisäksi säätiöyliopisto harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa sen pääosin omistamassa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Uuden yliopiston on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.  

Allekirjoitustilaisuudessa avauspuheen pitäneen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan Tampereella tehdään koko Suomen kannalta tärkeää uudistusta, joka tuo uutta ajattelua koko korkeakoulujärjestelmäämme.

- Yhdistämällä kahden yliopiston ja ammattikorkeakoulun voimat luodaan entistä monialaisempi, kansainvälisempi ja vaikuttavampi korkeakoulu, joka synnyttää uutta tietoa ja osaamista Suomen ja koko ihmiskunnan yhteiseksi hyödyksi, Grahn-Laasonen totesi.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen kuvasi Tampere3-hanketta kaupungin merkittävimmäksi tulevaisuusinvestoinniksi:

- Tampereen menestys on aina rakentunut kovan osaamisen ja käytännön innovaatioiden perustalle. Tulevaisuuden innovaatiot syntyvät yhä useammin tieteenalojen rajapinnoilla, ja myös tutkimuksen ja yritystoiminnan rajapinnoilla. Tampere3 mahdollistaa akateemisen tutkimuksen ja käytännön tekemisen yhdistämisen tavalla, jollaista Suomessa ei ole ennen tehty.

Puheet:

Tampere3-hankkeen strategisen ohjausryhmän puheenjohtajan Kari Neilimon puhe
Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajan Verna Rantalan puhe
Pormestari Anna-Kaisa Ikosen puhe

Tampereen korkeakoulusäätiön perustajajäsenet:

Suomen valtio, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Kaupan Liitto, Kauppias K.P. Ruuskasen säätiö, Kunnallisneuvos C.V. Åkerlundin säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimussäätiö, Pirkanmaan liitto, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Suomen Punainen Risti, Tampereen Aikuiskoulutussäätiö, Tampereen kauppakamari, Tampereen Kauppaseura, Tampereen kaupunki, Tampereen Suomalainen Klubi, Tampereen Teknillinen Seura, Tampereen yliopistollisen sairaalan koulutussäätiö, Tekniikan Akateemiset, Teknologiateollisuus, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Väinö Tannerin säätiö, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut.

Muokattu 20.04.2017