Takaisin

Rakennusarkkitehtiopiskelijat Ilona Lähde ja Laura Snirvi menestyivät Aspan arkkitehtuurikilpailussa

Rakennusarkkitehtiopiskelijat Ilona Lähde ja Laura Snirvi menestyivät Aspan arkkitehtuurikilpailussa

TAMKin rakennusarkkitehtiopiskelijat Ilona Lähde ja Laura Snirvi sijoittuivat toiseksi Aspa-säätiön arkkitehtuurikilpailussa, jossa haettiin ideoita esteettömään keittiöön. Kilpailun voitti Tampereen teknillisen yliopiston opiskelija Roni Koski-Tuuri.

Palkinnoille yltäneet Noora Hopponen (vas.) ja Ilona Lähde (oik.) kukitettiin arkkitehtuurikilpailun palkintotilaisuudessa. Mukana myös palkintolautakunnan kokemusasiantuntija Raila Riikonen (keskellä), Aspa-koti Laivalahden ja Pihlajan päivätoiminnan palveluvastaava Taru Åkerfelt (toinen vas.), palkintolautakunnan puheenjohtaja, rakennuttajainsinööri Mervi Valta, rakennuttajapäällikkö Jari Kuosa ja palkintolautakunnan jäsen, Aalto-yliopiston tutkija Ira Verma. Kuva: Aspa-säätiö
Palkinnoille yltäneet Noora Hopponen (vas.) ja Ilona Lähde (oik.) kukitettiin arkkitehtuurikilpailun palkintotilaisuudessa. Mukana myös palkintolautakunnan kokemusasiantuntija Raila Riikonen (keskellä), Aspa-koti Laivalahden ja Pihlajan päivätoiminnan palveluvastaava Taru Åkerfelt (toinen vas.), palkintolautakunnan puheenjohtaja, rakennuttajainsinööri Mervi Valta, rakennuttajapäällikkö Jari Kuosa ja palkintolautakunnan jäsen, Aalto-yliopiston tutkija Ira Verma. Kuva: Aspa-säätiö

Aspa-säätiön tiedote:

Aspan arkkitehtuurikilpailu: trendikäs, raikas keittiö voi olla esteetön ja muunneltava


Aspa-säätiön arkkitehtuurikilpailun esteettömästä keittiöstä on voittanut Roni Koski-Tuuri kilpailutyöllään Matta. Toiseksi sijoittui Ilona Lähteen ja Laura Snirvin Birdie-keittiö ja kolmannelle sijalle Noora Hopposen Coquina, moderni avokeittiö.

Opiskelijoille suunnatussa arkkitehtuurikilpailussa haettiin uusia ideoita esteettömiin keittiöihin. Kilpailuun saapuneesta yhdeksästä suunnitelmasta Matta nousi tuomariston selväksi suosikiksi. Tampereen teknillisen yliopiston Roni Koski-Tuurin suunnitelma palkittiin sen muunneltavuuden, tyylikkyyden ja monien hienojen oivallusten ansiosta. Kompaktiin keittiöön saadaan muuntojoustavuutta työtason tai saarekkeen alle siirrettävillä alalaatikostoilla, motorisoidulla työtasonostimella ja alas vedettävillä yläkaapeilla. Nerokkaita yksityiskohtia ovat laatikkojääkaappi, LED-valokiskot laatikostoissa ja kaapeissa, työtason etureunaan sijoitetut pistorasiat ja vesihana sekä induktiolieden kapea muoto.

Toiseksi sijoittunut Tampereen ammattikorkeakoulun Ilona Lähteen ja Laura Snirvin Birdie on muunneltavissa erilaisiin pohjaratkaisuihin ja erilaisille käyttäjille. Hienoja oivalluksia ovat erikoiskaappi, josta saa vedettyä esille pöytätason, integroidut aputasot, vesihanan sijoittaminen poikittain, säädettävä valaistus ja selvät kontrastit. Hauska yksityiskohta on liesituulettimen yläpuolella oleva lasi, jonka taakse voi laittaa haluamansa kuvan. 

Kolmanneksi sijoittuneessa Lahden ammattikorkeakoulun Noora Hopposen Coquinassa tuomaristoa viehätti erityisesti innovatiivinen ote suunnittelussa, tyylikäs ulkonäkö ja muunneltavuus, esimerkiksi työtasojen korkeuden säätö, pyörälliset alakaapit ja sivusta aukeava kalusteuuni.

Esteettömyys huomioitu monelta kannalta

Palkintolautakunnan kokemusasiantuntijana toimiva Raila Riikonen on tyytyväinen siihen, että kilpailutyöt ovat huolellisesti suunniteltuja, tyylikkäitä ja toteuttamiskelpoisia.

− Suunnitelmissa oli hienosti huomioitu esteettömyyttä. Oli mietitty pyörätuolin käyttäjän ulottuvuuksia, heikkonäköisen kannalta valojen kontrasteja ja avustamista keittiössä. Parasta kilpailuehdotuksissa on muuntojoustavuus, se että keittiötä on mahdollista muokata käyttäjän tarpeiden mukaan. Uskon että ehdotuksista saadaan tuleviin rakennuskohteisiin hyviä, toimivia ideoita, toteaa Riikonen.

Voittajatyön suunnitellut Roni Koski-Tuuri piti suurimpana haasteena keittiön toimintojen sijoittamista siten, että sellainenkin käyttäjä, joka tarvitsee apuvälinettä liikkumiseen, mahtuu ja pystyy toimimaan itsenäisesti kotonaan.
 
− Keittiössä tarvitaan runsaasti säilytystilaa, mutta perinteinen sijoittelu työtason alle ja korkealle seinäkaappeihin on monelle käyttäjälle haastavaa tai mahdotonta. Lisäksi haasteena keittiön suunnittelussa on muuntojoustavuus. Keittiö koostuu säilytystilan lisäksi vesipisteestä ja kodinkoneista, jotka ovat kiinteitä varusteita ja siksi vaikea suunnitella liikuteltaviksi, pohtii Koski-Tuuri.

Birdien suunnittelijakaksikko Ilona Lähde ja Laura Snirvi kokivat samanlaisia haasteita: säilytystilan riittävyys ja kaapistojen ja hyllyjen sijainti siten, että ne ovat kaikkien käyttäjien ulottuvilla.

− Esteettömän keittiön suunnittelussa halusimme ottaa kaikkien käyttäjien tarpeet huomioon. Koska keittiön muotoa tai kokoa ei oltu rajattu kilpailussa, halusimme luoda toimivan pohjan, joka on muunneltavissa erilaisiin asuntoihin. Tämä aiheutti omat haasteensa, koska sekä käyntiä keittiöön että keittiön kokoa oli pohdittava tarkasti, toteavat Lähde ja Snirvi.

Muunneltavuus asiakkaan ja asunnon mukaan oli myös Coquinan suunnitelleen Noora Hopposen mielestä haastavinta. Lisäksi turvallisuus ja kestävien materiaalien löytäminen oli tärkeää. 

Esteettömän keittiön suunnittelu oli toinen osa Aspa-säätiö sr:n syksyllä 2016 käynnistämästä kolmivaiheisesta suunnittelukilpailusta, jossa haetaan esteettömiä ratkaisuja 1-2 hengen pienasunnon tiloihin. Ensimmäinen osakilpailu käytiin esteettömästä kylpyhuoneesta ja myös sen jaetun ensimmäisen palkinnon sai Roni Koski-Tuuri.

Keväällä 2018 käynnistyvän kolmannen osakilpailun kohteena on esteetön sisäänkäynti ja eteinen.

Kilpailun järjestäjäkumppaneita ovat Aalto-yliopisto ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Tutustu kaikkiin kilpailutöihin.

Lisätietoa:
Mervi Valta
Arkkitehtuurikilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja
Aspa-säätiön rakennuttajainsinööri
p. 045 657 9739
mervi.valta@aspa.fi

www.aspa.fi

 

Muokattu 15.06.2017