Takaisin

Opiskelijan tarina - Yhdessä luomalla uutta

Anne Kukkura: Yhdessä luomalla uutta

Media-alan koulutus

Anne Kukkuran opinnot elokuvan ja television koulutusohjelmassa ovat toisella vuodella. Kukkura on opiskellut audiovisuaalisen alan perustutkinnon alalta ja toimii myös freelancerina. Opintoihin hakeutumisen taustalla oli jo aikaisemmin hankittu osaaminen alalta ja halu  verkostoitua muiden alan osaajien kanssa.   

Teoria ja käytännön työt kulkevat käsi kädessä

- Koulutusohjelmassa opiskellaan elokuvan sekä television tuotantoon ja toteutukseen liittyviä käytänteitä sekä teoriaa. Perustavanlaatuista teknistä osaamista ja yhteisiä työskentelytapoja opiskellaan ensimmäinen vuosi yhdessä, toisena vuonna suuntaudutaan joko tuottamiseen, käsikirjoittamiseen, kuvaukseen ja kuvavaloon, leikkaamiseen tai äänisuunnitteluun. Kolmas vuosi pitää sisällään tavallisesti asiakasprojekteja ja neljäs opinnäytetyön valmistamista. Teoria ja käytännön työt kulkevat koko opiskelujen ajan käsi kädessä, kuvailee Kukkura.

Yhdessä luomista

Opiskelutovereiden erilaisuus kiehtoo Kukkuraa ja hän näkeekin erilaisten ihmisten luovuuden yhdistämisessä suurta potentiaalia, kun luodaan yhdessä jotakin uutta.

- Antoisinta opiskelussa ovat ideat, luominen ja opiskelutoverit.  On hienoa, jos muiden opiskelijoiden kanssa voi kaverustua ja ystävystyä - ja luoda siinä sivussa jotakin yhdessä. Mielenkiintoisinta opiskelussa ovat tietysti uudet asiat, työskentelytavat ja vierasluennoitsijat suoraan ammattikentältä, täsmentää Kukkura.

Yrittäjäksi vai freelanceriksi?

Elokuva ja televisioalan työllistymismahdollisuudet ovat haasteelliset Suomessa, mutta sinnikkyys ja monien mahdollisuuksien kartoittaminen  voi lisätä mahdollisuuksia saada töitä.

- Alan työllistymismahdollisuuksia kuvataan usein huonoiksi. Se lienee osaltaan totta, mutta valmiiden työpaikkojen puuttuminen johtaa usein yrittäjyyteen. Alallamme on myös hyvin tavallista toimia freelancerina eli työskennellä useammissa projekteissa ja tuotannoissa toisensa jälkeen ilman vakituisia työsopimuksia. Tulen luultavasti työskentelemään valmistumiseni jälkeen freelancer-leikkaajana ja -kuvaajana, mutta en pahastuisi myöskään vakituisemmasta työsuhteesta, sillä ne ovat suhteellisen harvinaisia. Tulevaisuudessa haluaisin päästä matkustelemaan työni puolesta ja nähdä maailmaa, mutta myös olla mukana kehittämässä ja tukemassa kotimaan elokuvaa, kertoo Kukkura.

Valmiina elokuva-alan haasteisiin?

- Terveisenä alasta kiinnostuneille haluaisin sanoa, että tämän uravalinnan kohdalla kannattaa pohtia tarkasti, oletko valmis sen tarjoamiin haasteisiin. Hakeminen kuitenkin kannattaa, sillä TAMKin elokuvan ja television koulutusohjelma on teknisesti osaavien opiskelijoidensa vuoksi tunnettu ja arvostettu Suomessa.

HUOM! Elokuvan ja television koulutusohjelma on muuttunut media-alan koulutukseksi.

 

 

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 13.11.2017