Takaisin

Opiskelijan tarina - Sommelière on viinien asiantuntija

Pia Salonen: Sommelière on viinien asiantuntija

Palveluliiketoiminnan koulutus

Päädyin hotelli- ja ravintola-alalle kuten useimmat muutkin, vahingossa. Aloitin opinnot Rovaniemen ammattikorkeakoulussa syksyllä 2001. Päädyin kesätöihin Tampereelle, Ravintola Näsinneulaan kesällä 2002, jonka jälkeen siirryin Pirkanmaan ammattikorkeakouluun. Valmistuin sieltä hotelli- ja ravintola-alan restonomiksi (AMK). Kesätyö ja myöhemmin työ opiskelun ohessa Ravintola Näsinneulassa oli inspiraationa alalle jäämiseen ja motivoi myös opiskelua.

Viinien maailma kiehtoo

Olen koulutukseltani myös sommelière, viinimestari eli ravintolan viiniasiantuntija, jollaiseksi voi kouluttautua Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuspuolella. Viinimestarin työnkuvaan ravintolassa kuuluu viini- ja juomalistojen suunnittelu, varastonhallinta, tilaukset sekä viini- ja juomatarjoilu. Yleensä sommelière tai miespuolinen sommelier osallistuu myös muuhun tarjoiluun ja toimii esimerkiksi hovimestarina. Itse olen viime vuosina tehnyt enemmän luentoja ja koulutuksia sekä kirjoittanut artikkeleita kuin toiminut varsinaisessa sommelièren työssä ravintolassa. Viineissä minua kiehtoo niiden moniulotteisuus, se kuinka hienoja elämyksiä viinit voivat antaa yhdistettynä ruokaan tai ihan sellaisenaankin. Viinien maailma myös elää ja muuttuu jatkuvasti, eli koko ajan oppii lisää.

Opinnäytetyö aiheesta "Lasin merkitys juomalle" 

Restonomikoulutuksessa parasta olivat opiskelutoverit ja erilaiset yhteiset projektit. Pidin myös opinnäytetyön tekemisestä, koska aihe oli minua kiinnostava ja liittyi työhöni Näsinneulassa. Tein opinnäytetyöni aiheesta "Lasin merkitys juomalle". Opinnot syvensivät ymmärrystäni kaikesta siitä, mitä ravintolasalin elämän taustalla tapahtuu, jotta asiakkaan toiveiden täyttäminen on mahdollista. Haastavinta opiskelussa oli ajankäytön suunnittelu, sillä työskentelin koko opiskeluajan. Ilmeisesti onnistuin kuitenkin jakamaan aikaani hyvin, sillä valmistuin maaliskuussa 2005, vain muutaman kuukauden myöhässä, vaikka vaihdoin oppilaitosta välissä ja koulutusohjelmani, Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma, oli juuri alkamassa ensimmäistä kertaa Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa. Jouduin siis käyttämään toisen opiskeluvuoteni lähes täysin "ylimääräisten" kurssien opiskeluun, koska olin jo suorittanut kaikki perusopinnot.

Tavoitteenani on laajentaa omaa osaamiskenttääni ja mahdollisesti suuntautua myöhemmin opetuspuolelle. Aloitin syksyllä 2009 ylemmän ammattikorkeakoulun matkailualan (restonomi YAMK) opinnot Rovaniemen ammattikorkeakoulussa. Opinnot ovat kurssien osalta valmiina, mutta aloittelen parhaillaan opinnäytetyötä nyt ollessani äitiyslomalla. Tavoitteeni on saada ylempi AMK-tutkinto suoritettua jouluksi 2012.

Asiakaspalvelijan tultava toimeen kaikkien kanssa

Hotelli- ja ravintola-alan työ on raskasta ja palkkauksessa on toivomisen varaa. Asiakaspalvelija kohtaa työssään kaikenlaisia ihmisiä ja hänen on tultava toimeen ihan jokaisen kanssa, vieläpä jaksettava tehdä työnsä hyvin ja hymy huulessa, vaikka sattuisi paha päivä. Parhaimmillaan työ on kuitenkin todella palkitsevaa, tyytyväinen asiakas on merkki onnistumisesta. Alalle haluavalle suosittelisin pientä ekskursiota, vaikkapa kesätyön merkeissä, ellei taustalla ole alan perustutkintoa, sillä ihan pelkällä lukiopohjalla kyyti voi olla aika kovaa.

Pia Salonen
Sommelière

Kuva: Pia Salonen kävi kouluttamassa TAMKin toisen vuoden restonomiopiskelijoita viinin saloihin. Viiniä tarjoilee hotelli- ja ravintola-alan opettaja Petteri Tikkanen.

Päivitetty 17.10.2016