Takaisin

Opiskelijan tarina - Insinööri joka irrotteli koko TAMKin ajan

Ville Kinanen: Insinööri joka irrotteli koko TAMKin ajan

Biotuote- ja prosessitekniikan koulutus

"Otsikosta saattaa joku päätellä, että tämä kirjoitus on tarina insinööristä, jonka opiskelu- ja tenttimotivaatio haettiin opiskelijabileistä ja oikeat vinkit sekä vastaukset baaritiskiltä. Irrottelun voi nähdä monella tavalla: moni opiskelija osaa nauttia opiskelijaelämästä täysin rinnoin, mutta suorittaa opinnot samalla luovuudella kuin hampaiden harjaamisen.

Ihmettelin tätä luovuutta itsekin seuratessani opiskelukavereiden valintoja. TAMK antaa järkyttävän laajan valikoiman opiskella mitä ikinä haluat ja silti suurin osa valitsee ne "loogisesti järkevät" kurssit ja unohtaa samalla, että nykyisin työnantajat arvostavat erilaisuutta, yrittäjähenkisyyttä sekä etsivät sitä kuuluisaa hyvää tyyppiä.

Kerron tässä hieman opintomatkastani tulevaisuuden hyväksi tyypiksi. Aloitin paperi-insinööriopiskelut täynnä intoa ja motivaatiota kuultuani, että 2/3 Euroopan paperiammattilaisista valmistuu Suomesta. Ajattelin, että taivas on mahdollisuuksieni rajana. Muutamien ensimmäisten viikkojen jälkeen tajusin, että samassa luokkahuoneessa istui noin 30 tulevaa paperi-insinöörikloonia. Kun tähän lisätään mehukkaat uutiset opiskeluvuosieni aikana tapahtuneista työvoiman vähennyksistä, niin työllistymisen mahdollisti mielestäni kaksi ajatusta: parhaat tyypit löytävät aina töitä kuin myös ne, jotka erottuvat positiivisesti muista. Minä päätin pelata varman päälle ja valita molemmat.

Kouluaikana minua kiinnostivat urheilu, tietokoneiden grafiikkaohjelmat ja yrittäjyys. Golfia TAMKissa ei opetettu, joten keskityin jäljellä oleviin vaihtoehtoihin. Etsin kursseja tietotekniikan koulutusohjelmasta ja mediapuolelta. Kun muut opiskelijakaverini syventyivät paperitekniikan saloihin, niin minä mallinsin 3D-kurssilla Audi A5:n konepeltiä ja tuplakuplavalaisinta. Opiskelu tuntui mukavalta, vaikka päivät saattoivat olla jopa 12 tunnin mittaisia. Tämähän oli puhdas asennekysymys.

Näistä uusista kursseista opin monia minulle uusia asioita ja innostuin perustamaan oman mainostoimiston toisen opiskeluvuoden kesällä. Se oli varmasti yksi parhaista päätöksistäni elämäni aikana. Tein projekteja tuttaville ja tuttavien tuttaville koulun ohessa sekä luin lisää graafisen puolen sekä tietotekniikan opintoja. Valmistuessani aikataulussa keväällä 2010 minulla oli 280 opintopistettä kasassa ja paperitekniikan lisäksi suuntautuminen digitaaliseen mediatuotantoon, opintoja graafisesta tekniikasta ja kaksi perustettua yritystä.

Tällaisesta tilanteesta oli aika mukava ponnistaa työmarkkinoille. Moni saattaa ajatella, ettei millään halua tuhlata kaikkea aikaansa yrittämiseen tai ylimääräiseen opiskeluun. Minunkin työurani alkoi siitä, että tein loistavan opinnäytetyön ja sain sillä vakuutettua itselleni kesätyöpaikan. Siitä seuraava askel oli vakityö ja vuoden 2012 alusta alkaen olen toiminut tuotepäällikkönä DS Smith Packaging Finland Oy:ssä. Vastuualueellani ovat pakkauspainatukseen liittyvät asiat ja muut tuotekehitykseen kuuluvat projektit. Olisikohan tähän tehtävään voinut olla hyötyä graafisen puolen ylimääräisistä opinnoista ja yrittäjänä tehdyistä projektitöistä?

Ajatuksesi ohjaavat päätöksiäsi ja päätöksesi ohjaavat sinua ajatuksiesi suuntaan."Tarinan kirjoittaja Ville Kinanen valmistui paperitekniikan koulutusohjelmasta keväällä 2010.

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 13.11.2017