Takaisin

Opiskelijan tarina - Aikuisopiskelijan motivaatio on kohdallaan

Ilkka Korhonen: Aikuisopiskelijan motivaatio on kohdallaan

Metsätalouden koulutus

Kurulainen Ilkka Korhonen valmistui metsätalousinsinööriksi (AMK) TAMKista joulukuussa 2010. Alun perin Korhonen metsätalousinsinööriksi v. 1988 ja tutkinnon päivittäminen työn ohessa aikuiskoulutuksena tuntui sopivalta haasteelta. Korhonen työskentelee tiimiesimiehenä Parkanon metsätiimillä.

Miksi aloit opiskella metsätalousinsinöörin (AMK) - tutkintoa?

Olen tehnyt työurani pääasiassa Metsähallituksessa erilaisissa metsätalouden tehtävissä. Työpaikassani jokaisen työntekijän omia kehittymismahdollisuuksia pidetään säännöllisesti esillä, myös itselläni heräsi kiinnostus kokeilla vähän isomman opintokokonaisuuden tekemistä. Vapaa-ajallani olen suuntautunut enemmän fyysiseen tekemiseen, on tullut kierrettyä muun muassa Pirkan kierroksen tapahtumia ja ryönättyä omien ja toisten hirvikoirien perässä metsissä. Siinäkin mielessä halusin välillä kokeilla enemmän henkistä ponnistelua.

Millaista opiskelu oli aikuisena?

Opiskelu oli helpompaa kuin olin odottanut. Jos oppimiskyky iän myötä heikkenee, niin kokemus ja esimerkiksi työelämässä opitut taidot varmaankin korvaavat tätä. Varsinkin jos opiskelee ammattialaa jolla on ollut töissä, opittavia asioita voi asettaa todelliseen viitekehykseen. Aikuinen ihminen tietää jo miksi isona aikoo, motivaatio on silloin kohdallaan.

Miten opiskelu sujui?

Parasta opiskelussa oli vaihtaminen arkirutiinista hieman toisenlaiseen ja vuorovaikutustilanteet kurssikavereiden ja opettajien kanssa. Opiskelun alkuvaiheessa pitäisi panostaa riittävästi opinto-ohjelman rakentamiseen ja se pitäisi tehdä valmiiksi. Selkeät tavoitteet helpottavat opiskelun läpiviemistä ja homma pysyy kasassa. Osa opinnoista jäi melko pinnallisiksi. Hieman vähemmällä kurssimäärällä voisi kenties mennä syvemmälle aiheisiin jotka opiskelija kokee tärkeiksi. Käytännössä tämä voi olla mahdoton toteuttaa opintovaatimuksista ja toisaalta opiskelijajoukon vaihtelevuudesta johtuen. Kokonaisuutena opinnot oli kuitenkin hyvin rakennettu.

Mistä teit opinnäytetyön?

Opinnäytetyön tein toiminnallisesta aiheesta, kehittämistyöhön liittyvästä prosessin kuvauksesta. Kyse oli taktisen tason suunnitteluprosessista, jolla metsäsuunnittelija suunnittelee tai ohjaa omaa suunnittelutyötään. Prosessikuvauksen pohjalta tehdään tätä "sijoitussuunnittelua" varten työkalut Metsähallituksen uuteen suunnittelujärjestelmään.

Neuvosi muille aikuisena opintoja suunnitteleville?

Elä eppäile yhtään vaan lähde opiskelemaan jos vähänkin siltä tuntuu. Opiskelu on virkistävä kokemus eikä ollenkaan raskasta. Opetuksen kanssa työskentelevät haluavat, että saat suorituksesi valmiiksi, saat siis varmasti tukea kun vaan pyydät.

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 13.11.2017