Takaisin

Opiskelijan kokemuksia - TAMKin sisustusopinnoista lifestyle-yrittäjäksi

TAMKin sisustusopinnoista lifestyle-yrittäjäksi

Sisustus

Putiikki Rannalla -myymälän perustaja Miira Saarinen opiskeli ensin sairaanhoitajaksi ja työskenteli lapsettomuusklinikalla. Jo nuoresta iästä hän oli lukenut sisustuslehtiä ja haaveillut luovaan alaan liittyvästä ammatista.

Kun Saarinen kuuli TAMKin sisustussuunnittelun peruskurssista vuonna 2005, hän ei epäröinyt hetkeäkään hakea mukaan. Hän koki koulutuksen isona elämänmuutoksena.

- Sain tarvittavan osaamisen ja koulutuksessa oli mukava käydä työnkin ohella, koska meillä oli hyvä porukka. Aloitin kotien stailauksella sivutyönä ja tein tutuilleni sisustussuunnitelmia.

TAMKin sisustusopintojen parissa hän sai kaipaamaansa kannustusta ja ammatilliset valmiudet ryhtyä sisustajaksi. Kiinnostus laajeni myös vaatetukseen. Päivätyö sai väistyä unelman tieltä. Hänellä oli palava halu suunnitella kaikki itse alusta eikä vain muuttaa pieniä osa-alueita. Sisustuskoulutuksen lisäksi tarvittava sysäys oli sisustuslehti "Vakre hjem & Interiør" ja artikkeli norjalaisesta lifestyle-liikkeestä. Saarinen sanoi itsensä irti päivätyöstään ja perusti ensimmäisen lifestyle –putiikin Suomeen.

- Talossamme oli silloin tilaa, perustin ensimmäisen liikkeen kotiimme Näsijärven rannalle, jolloin eräs lapsistani keksi nimen Putiikki Rannalla. Pistin pystyyn myös verkkokaupan. Pari vuotta vierähti liikkeen parissa ensin kotona, mutta kotirauhan ylläpitämiseksi päätin etsiä liiketilaa lopulta muualta.

Sopiva tila löytyi Pannuhuoneesta Tampereen Onkiniemessä. Sisustus on edelleen iso osa kauppaa, asiakkaat tulevat usein kertomaan, että oli pakko tulla katsomaan kun sisällä on niin kodikkaan ja houkuttelevan näköistä. Kodin omainen, viihtyisä ympäristö on suuri osa brändiä. Saarinen yhdisti myös kahvilatoiminnan osaksi lifestyle-liikettä, jotta asiakkaat viihtyisivät pitempäänkin.

Uran vaihdoksesta on jo vierähtänyt aikaa – kysyimme mitä Saariselle kuuluu 10 vuotta valmistumisen jälkeen.

- Koulutuksesta on jo aikaa, mutta paljon on mahtunut matkan varrelle. Olen tällä aikavälillä tehnyt liikkeelle jopa 9 vuokrasopimusta, selvinnyt monesta vastoinkäymisestä (tulipalo ja vesivahingot) ja löytänyt upeita suomalaisia brändejä, jotka ovat lähteneet menestymään ilokseni myös muualla. Yksi menestystarina on laadukas brändi Balmuir.

Saarisen uusin projekti on parasta.fi -verkkosivusto, joka perustettiin muiden suomalaisyrittäjien kanssa. Työllistäminen ja suomalaisten brändien esille tuominen on ollut Saariselle alusta asti sydämen asia.

- Sivustolla esittelemme vain kotimaisia laadukkaita tuotteita ja pyrimme toiminnallamme pistämään kampoihin pienyrittäjiä jyrääville suurille franchising-ketjuille. Ostamalla suomalaisia tuotteita työllisyystilannekin paranee.

Lue lisää sisustuskoulutuksesta.

Päivitetty 19.11.2015