Takaisin

Muumimuseon avajaiskonsertti tallentui 360°-videoksi

Muumimuseon avajaiskonsertti tallentui 360°-videoksi

Konserttisali ja musiikki välittyvät aidontuntuisena elämyksenä.

Kuva (Tampere-talo): Konsertin solistit Tero Harjunniemi ja Nelli Nyman muumitunnelmassa.
Kuva (Tampere-talo): Konsertin solistit Tero Harjunniemi ja Nelli Nyman muumitunnelmassa.

TAMKin kansainvälinen Media and Arts –tiimi oli mukana tekemässä suomalaista konserttihistoriaa, kun se tallensi Tampere-talon suuren Muumimuseo-avajaiskonsertin 360°-videoksi. 

Maailman ainoa Muumimuseo vietti avajaisiaan Tampere-talossa 9. elokuuta 2017. Avajaisjuhlan huipensi Jonne Valtosen tilaussävellys, joka pohjautuu Tove Janssonin Näkymätön lapsi -kirjaan. Teoksen kantaesityksestä vastasi Tampere Filharmonia, johtajanaan ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.  

Ainutkertaiseksi aiottu konsertti sai uuden ulottuvuuden, kun siitä päätettiin tehdä 360°-monikameratallenne. Haasteen otti vastaan yhteistyötiimi, johon koottiin parhaat osaajat Tampere-talosta, Nokia Technologies -yksiköstä ja TAMKin media-alan koulutuksista.  

Koko konsertti taltioitiin Tampere-talon, Muumimuseon ja Tampere Filharmonian käyttöön. Videon katsoja pääsee keskelle konserttia ja voi vaihtaa kuvakulmaa Tampere-talon Isossa salissa joko virtuaalilaseilla tai tietokoneen näppäimistöllä. Äänen laatu on huippuluokkaa.  

Työnäyte on nähtävissä videokoosteena (4:25) YouTubessa: 
Suuri avajaisjuhlakonsertti 9.8.2017 (360-kamerataltiointi)

Osaaminen tositestissä 

Avajaiskonserttia edelsi kuukausien valmistelutyö. TAMKin osaaminen painottui erityisesti 360°-ääneen ja 360°-monikameratuotantoon, joka on uusinta uutta konsertti- ja keikkatilanteissa. TAMKilaisten VR (virtual reality) -osaamisen taustalla on Nokia Technologiesin kanssa lähes kahden vuoden aikana tehdyt kokeelliset VR-teknologiaa testanneet tuotannot.   

Media and Arts -opiskelija Tiia Rintakosken projektipäiväkirja kertoo, että vielä harjoituspäivinä Tampere-talossa hiottiin Nokia OZO -kameroiden ja kymmenien mikrofonien sijoittelua – lavalla sinfoniaorkesterin kanssa oli samanaikaisesti kuoro, solisteja, kertojia, tanssija ja näyttämörekvisiittaa. Äänen ja kuvan syöttöä testattiin huolella, jotta katsojille välittyisi mahdollisimman täydellinen elämys.  

Media and Arts- ja Media-alan koulutuksista projektin ydintiimiin osallistui kolme opiskelijaa, Mark Malyshev, Juhana Sarkki ja Jousia Lappi. Opettajista taustatukena olivat Janne Tauriainen ja Tipi Tuovinen. Projektin 360°-videon tuotannon kokonaisvastuu oli koulutuspäällikkö Timo Kivikankaalla. Eteen tulleet haasteet ratkaistiin projektitiimin hyvällä yhteispelillä. 

Mark Malyshevin mukaan oli hienoa työskennellä ammattilaisten kanssa tiimissä, jossa jokainen tiesi, mitä tekee. Oman osaamisen vahvistamiseksi hän suosittelee heittäytymään rohkeasti uusiin haasteisiin.

- Keep an eye out for potential projects and prepare yourself. You might not be the one who decides in the end but you should aim to be the one chosen. 

Alumnien kokoontumisajot  

Nyt kun projektityö on luovutettu asiakkaille, Timo Kivikangas on valtavan ylpeä paitsi lopputuloksesta myös TAMK-tiimin panoksesta ja yhteistyön sujuvuudesta projektin aikana. Opiskelijoille tällaiset tuotannot ovat parasta näyttöä tulevaa ammattiuraa ajatellen. 

Elokuinen konserttipäivä nosti esiin myös mukavia yllätyksiä.

- Olihan se aika monen PIRAMKin ja TAMKin alumnin kohtaaminen! Konsertin tilausteoksen säveltänyt Jonne Valtonen on valmistunut muusikoksi PIRAMKista, samoin yksi laulusolisteista, sopraano Nelli Nyman. Tampere-talon Isossa salissa saliäänen miksasi Kai Saastamoinen, joka on PIRAMKista Virroilta valmistunut medianomi. Äänitysautossa Jussi Tervo, niin ikään medianomi Virroilta, vastasi videotuotannon äänityksestä ja miksaamisesta.

- Harmi, ettemme ennättäneet saada kaikkia yhteiskuvaan.


Lue lisää projektista TAMK Art & Media -blogista

 

Muokattu 02.11.2017