Takaisin

Moottoriurheilu kuntouttaa vammautuneita nuoria

Moottoriurheilu kuntouttaa vammautuneita nuoria

Motorsport for All -hanke etsii vammautuneille nuorille uutta suuntaa elämään moottoriurheilun kautta.

Pilottiryhmään kuuluvat opiskelijat liikkuvat pyörätuolilla ja ajavat autoa käsihallintalaitteita käyttäen. Monille heistä rata-auton ajaminen on riittävä haaste, mutta muutama jopa kilpailee aktiivisesti.

Motorsport for All -hanke kehittää toimintakonseptia, jonka avulla alle viisi vuotta sitten fyysisesti vammautuneiden nuorten kuntoutumista ja elämänlaatua edistetään elämyksien avulla. Näitä elämyksiä toteutetaan moottoriurheilun ja rata-ajon kautta. Päätavoitteena hankkeessa on kehittää mittaristo, jonka avulla psykofyysisen kuntoutuksen todellista vaikutusta voidaan arvioida. Tavoitteena on myös kehittää koulutuksen saavutettavuutta ja esteettömyyttä.

Monialaista osaamista

Motorsport for All -hankkeessa eri alojen opiskelijatiimit ja opettajat tekevät tiivistä yhteistyötä. Rata-auton käsihallintalaitteisto ja rattivaihtoehdot ovat yhden tiimin vastuulla, toisella tiimillä on vastuullaan kytkimen kehittämistyö. Tietotekniikan opiskelijat ovat kehittäneet videokuvaamista niin, että kypäräkameran lisäksi auton sisältä tallentuu kuvaa ajajasta. Tavoitteena on yhdistää dataa ajajan terveydellistä tilaa kuvaavasta sykevariaatiomittauksesta ja videokuvasta auton sisällä. Fysioterapian opiskelijatiimi on kehittänyt pilottiryhmään kuuluvan opiskelijan opiskeluympäristöä.

Uutena toimintana käynnistyy RaceAcademy-kilpa-autoilun oppimisympäristön rakentaminen ja koulutustoiminnan aloittaminen. Koulutus sisältää kilpailutekniikan sisältöjä ja kilpailutiimituntemusta.

Hankkeen yhteistyöverkostoon kuuluu laaja asiantuntijajoukko, jonka toiminnasta vastaavat projektipäällikkö Jukka Pellinen sekä hyvinvointiteknologian opettajia TAMKista. Hanke kuuluu Manner-Suomen ESR-ohjelmaan, joka on Euroopan sosiaalirahaston osittain rahoittama.

www.motorsportforall.fi

TEKSTI: TIINA SAARI
KUVAT: JUKKA PELLINEN

****

Juttu on julkaistu TAMK.nyt-verkkolehdessä. Lue lisää TAMK.nytin juttuja!

****

Muokattu 29.03.2016