Takaisin

Moniammatillinen kotikuntoutus – tavoitteena optimaalinen itsenäisyys

Moniammatillinen kotikuntoutus – tavoitteena optimaalinen itsenäisyys

Tampereen ammattikorkeakoulussa käynnistyi ensimmäistä kertaa Moniammatillisen kotikuntoutuksen erikoistumiskoulutus. Koulutuksen avaustapahtumassa 3.11. geriatrian professori Jaakko Valvanne piti jäähyväisluentonsa TAMKissa.

Professori Jaakko Valvanne
Professori Jaakko Valvanne

Professori Jaakko Valvanteen lempeän tiukasta puheesta paistaa kritiikki hoitoasenteiden nykytilaa kohtaan. Monet alan ammattilaiset syyllistyvät hänen mukaansa laiskuuteen, johon ei potilaan tai yhteiskunnankaan kannalta olisi varaa.

– Ikääntyneillä on lukuisia oireita, joita hoitohenkilöstö ei etsi, joko laiskuuttaan tai ammattitaidottomuuttaan, Valvanne napauttaa.

Iäkkään ihmisen terveydellisen tasapainon voi heilauttaa mikä tahansa yksittäinen, pienikin asia. On olemassa lukuisia geriatrisia oireyhtymiä, jotka ilman huolellista tutkimusta jäävät huomaamatta. Näihin kuuluvat muun muassa muistihäiriöt, aliravitsemus tai masennus.

– Masennus ei ole vanhenemisen oire, Valvanne muistuttaa.

Hoidon kehittämiseksi monialaisuus on merkittävässä asemassa: eri alojen ammattilaisten on ymmärrettävä toistensa työtä ja työskenneltävä yhdessä kuntoutujan ja tämän läheisten hyväksi. Nykyistä ajattelutapaa on siis selkeästi muutettava.

– Nähkää itsenne potilaan tiimin jäsenenä, Valvanne kannustaa.

Eläkkeelle siirtyvän ja tästä eteenpäin puutarhanhoitoon keskittyvän Jaakko Valvanteen saappaat ovat suuret, mutta geriatrian erikoislääkärillä, dosentti Esa Jämsenillä on kaikki edellytykset täyttää ne.

Jämsenin viesti TAMKilaisille on yhtenevä Valvanteen kanssa: kuntoutuksessa tärkeintä on pohtia, mikä potilaan tarve on ja mitkä hänen edellytyksensä kuntoutumiseen ovat.

– Eri ihmiset hyötyvät kuntoutuksesta eri tavoin, ja eri ihmisten tavoitteet ovat erilaisia, Jämsen tiivistää.

Asiakaslähtöisyys onkin kaiken perusta, sillä tavoitteena on ikäihmisen itsenäinen pärjääminen kotona.

– Tärkeämpää kuin se, mitä tehdään, on se, miten tehdään, Valvanne painottaa.

Vanhus on iäkäs aikuinen, jonka itsemääräämisoikeus on otettava huomioon. Jaakko Valvanne haluaakin antaa tuleville ammattilaisille tärkeän neuvon: "Ymmärrä ihmistä, hänen elämäänsä ja elinympäristöään. Sinun on paneuduttava ihmiseen, jonka kohtaat."

Valvanteen ja Jämsenin ajatuksia voidaan pian toteuttaa myös käytännössä. Moniammatillinen kotikuntoutus on Tampereen ammattikorkeakoulussa ensimmäistä kertaa järjestettävä erikoistumiskoulutus, joka on kehitetty yhteistyössä useiden ammattikorkeakoulujen ja työelämän kanssa. Marraskuun alussa alkaneessa ryhmässä aloitti 17 opiskelijaa, ja pääpaino on kotikuntoutuksen kehittämisessä.


Lisätietoa koulutuksesta

Kuva: Fysioterapiaopiskelijat järjestivät taukojumppaa

Teksti ja kuvat: Anna Vättö

Muokattu 09.11.2017