Takaisin

Jenni Saarinen ja Pinja Liljeström opiskelevat rakennusarkkitehdeiksi

Jenni Saarinen ja Pinja Liljeström opiskelevat rakennusarkkitehdeiksi

Rakennusarkkitehtiopiskelijat Jenni Saarinen ja Pinja Liljeström kertovat opiskelustaan.

Jenni Saarisesta tulee rakennusarkkitehti, jolla pysyy kädessä myös vasara, maalisuti ja laastikauha. Pinja Liljeströmin tulevaisuuden haaveena on oman yrityksen perustaminen.
 

TAMKissa alkoi syksyllä pitkän tauon jälkeen nelivuotinen rakennusarkkitehtikoulutus. 25-vuotias Jenni Saarinen päätyi koulutukseen, koska oli haaveillut rakennusarkkitehdin työstä lapsuudesta asti.  Saarinen on suorittanut ennen nykyisiä opintojaan jo kaksi muuta rakennusalan tutkintoa. Kesäisin työkokemusta on karttunut muun muassa muuraustöistä, erilaisista pintakäsittelytöistä sekä hirsi- ja puutöistä Suomessa ja naapurimaissa.

- Vuosi sitten valmistuin rakennuskonservaattoriksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Rakennusala tuntui omalta jo 15-vuotiaana, jolloin aloitin rakennusrestauroijan opinnot Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, Saarinen kertoo.

Aiemmista opinnoista ja monipuolisesta työkokemuksesta on ollut suuri hyöty.

- Rakennusarkkitehdin opinnot sopivat mielestäni henkilöille, joilla on jo joku rakennusalan tutkinto tai alan työkokemusta. Arkkitehtuuri on ala, jossa on niin paljon omaksuttavia asioita, ettei ole ihmekään, että meillä on lukujärjestys ihan täynnä. Lukiosta suoraan tulevalle opiskelu saattaa olla rankkaa, mutta heitäkin porukassamme on.

Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoista suurin osa on naisia. Saarinen, samoin kuin kurssikaverinsa Pinja Liljeström ovat tyytyväisiä opetukseen. Käytännönläheisyys on heidän mukaansa yksi parhaista asioista koulutuksessa.

Tärkeintä oma innostus alaan

Pinja Liljeström kertoo seuranneensa tarkkaan rakennusarkkitehtikoulutuksen uudelleenkäynnistämisen prosessia. Kun päätös koulutuksen aloittamisesta TAMKissa tehtiin, hän päätti hakea.

- Opettajamme ovat hyvin ammattitaitoisia ja opetus on hyvää. Kun opettajat ovat itse kiinnostuneita omasta aiheestaan, heijastuu se myös opetukseen. Koulutuksessa on panostettu siihen, että opimme juuri niitä asioita, joita tulemme työssämme tarvitsemaan.

Tärkeintä on molempien mielestä kuitenkin se, että on itse innostunut aiheesta, koska muuten ei jaksa tiukassa vauhdissa.

Saarista kiehtoo tällä hetkellä eniten korjausrakentaminen, mutta hän on avoin myös muille tulevaisuuden työvaihtoehdoille.

- Arvostan erityisesti rakennuksia, joihin on käytetty kunnon materiaaleja ja jotka on tehty huolella ajan kanssa. Yksi mielenkiintoinen korjauksen alla oleva kohde Tampereella on Näsilinna.

Liljeströmin tulevaisuuden haaveena on oman yrityksen perustaminen. Sitä ennen hänellä kuitenkin on tavoitteena päästä töihin arkkitehtitoimistoon.

- Vielä on kuitenkin itsellenikin hieman epäselvää, minkä tyyppisiä kohteita haluaisin valmistuttuani suunnitella.

 

Kuvassa: Jenni Saarinen toimii vastaperustetun rakennusarkkitehtiopiskelijoiden kerhon puheenjohtajana. Kerhon nimi on Tarkka, ja se kuvaa Saarisen mukaan erittäin hyvin rakennusarkkitehtiopiskelijoita.
 

Juttu on  julkaistu Asta Rakentaja 2015 -messulehdessä 8.2.2015

Muokattu 29.03.2016