Takaisin

COMBI-hanke selvittää energiatehokasta palvelurakentamista

COMBI-hanke selvittää energiatehokasta palvelurakentamista

Tampereen teknillisen yliopiston rakennustekniikan laitos selvittää palvelurakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyviä haasteita ja ratkaisuja. TAMK on mukana COMBI-hankkeessa tutkijaosapuolena ja talotekniikan asiantuntijana.

COMBI-hanke on Tampereen talousalueen kärkihanke Tekesin INKA-ohjelmassa rakentamisen osa-alueella.

Hankkeessa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti palvelurakennusten energiatehokkuuden parantamista lähes nollaenergiatasoon. Palvelurakennusten – kuten koulujen, päiväkotien, sairaaloiden ja erityisryhmien palveluasumisen yksiköiden – käyttö on hyvin monimuotoista ja niiden toimivuudelle asetetaan erityisiä vaatimuksia. Näiden rakennusten toimivuus koskettaa ja kiinnostaa monia meistä.
 

TAMK talotekniikan asiantuntijana

Kolme vuotta kestävän COMBI-hankkeen vetäjänä toimii TTY:n rakennusfysiikan tutkimusryhmä. Tampereen ammattikorkeakoulun talotekniikan ryhmä toimii yhtenä tutkijaosapuolena. TAMKin osuus hankkeesta on toimia talotekniikan asiantuntijana ja tutkia erityisesti valaistuksen ja kiinteistöautomaation merkitystä rakennusten energiatehokkuuteen. Lisäksi TAMK osallistuu rakentamisprosessien kehitysosuuteen.

Hanke sijoittuu TAMKin Energiatehokkaat ja terveelliset rakennukset -painoalaan.

– Hanke lisää entisestään TAMKin osaamista rakennetun ympäristön energiatehokkuuden alueella. Se on myös hyvä esimerkki niistä mahdollisuuksista, joita Tampere3-yhteistyö voi kehittää, kertoo TAMKissa hankkeen valmistelusta vastannut talotekniikan koulutuspäällikkö Pirkko Harsia.

COMBI-hankkeen projektipäällikkönä tulee TAMKissa toimimaan lehtori Pirkko Pihlajamaa.

Lisätietoja:

Tampereen teknillisen yliopiston tiedote 1.4.2015

Koulutuspäällikkö Pirkko Harsia, pirkko.harsia@tamk.fi, p. 050 555 3111
Lehtori Pirkko Pihlajamaa, pirkko.pihlajamaa@tamk.fi, p. 040 801 2695

 

Valokuva: © Picjumbo, Viktor Hanacek

Muokattu 06.06.2016