Takaisin

Biotalous: Megatrendit tarjoavat Pirkanmaalle huimia mahdollisuuksia

Biotalous: Megatrendit tarjoavat Pirkanmaalle huimia mahdollisuuksia

Pirkanmaalta löytyy osaamista ja isoja toimijoita puupohjaisen biotalouden tulevaisuuden tarpeisiin. Uusia mahdollisuuksia voi yllättäen aueta esimerkiksi alueen vahvan tekstiili- ja kenkäosaamisen kautta.

 

Pirkanmaan liiton mukaan biotalous työllistää tällä hetkellä lähes 30 000 pirkanmaalaista. Alueella panostetaan myös alan koulutukseen ja tutkimukseen. Maakunnan oppilaitoksissa on jo nyt alalla 35 professuuria ja 200 tutkijaa. Puukuitupohjainen biotalous on alueella suurimmaksi osaksi kartonki-, pakkaus-, paperi- tai tekstiiliteollisuutta.

Tämä selvisi Uusi puu -hankkeen ja Tampereen ammattikorkeakoulun BioHub-ohjelman seminaarissa Tampereella. Seminaari keräsi noin 50 yritystoiminnan, tutkimuksen, koulutuksen ja julkishallinnon edustajaa keskustelemaan puukuitupohjaisesta biotaloudesta Pirkanmaalla.

Pakkauksilla kaikki mahdollisuudet jo nyt, tekstiiliteollisuudessa potentiaalia

Seminaarissa pohdittiin globaaleja megatrendejä kuten digitalisoitumista, resurssiniukkuutta, kaupungistumista ja väestörakenteen muutoksia. Puupohjaisella biotaloudella voidaan vastata ilmiöiden tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Puusta valmistetuilla, kierrätettävillä tuotteilla voidaan esimerkiksi vähentää jätteitä, jotka ovat seurausta kaupungistumisesta.

Myös tiedostava kuluttaminen, digitalisoituminen ja verkkokaupan kasvu luovat suuria mahdollisuuksia Pirkanmaan vahvalle pakkausteollisuudelle, oli kyse sitten designista tai sellu- ja kartonkituotannosta. Verkkokaupan lisääntyessä pakkaamisen tarve kasvaa. Myös elintarvikkeista pakataan nykyisin lähes kaikki, ja jos pienikin osa muovista korvataan puupohjaisella pakkausmateriaalilla, lisää se kysyntää.

Tekstiili- ja kenkäteollisuuden osaaminen nähtiin Pirkanmaalle paikallisena mahdollisuutena. Puukuidulla pystytään vastaamaan myös tekstiilikuitujen kysynnän kasvuun ekologisesti. Puun käyttö puuvillan sijasta säästää vettä ja maa-alaa ruoantuotantoon.

Pirkanmaalaista raaka-ainetta tulisi jalostaa paikan päällä

Pirkanmaan elinkeinoelämän toivotaan tarttuvan megatrendien eli suurten globaalien ilmiöiden tuomiin mahdollisuuksiin. Jo nyt alueella toimii useita yrityksiä, jotka hyödyntävät biomateriaaleja tuotannossaan. Niiden soveltaminen avaa uusia mahdollisuuksia erikoistumiseen ja tuotekehittelyyn. Suurten toimijoiden ympärille rakentuva pienten- ja keskisuurten yritysten ekosysteemi voisi kasvaa entisestään.

Uusi puu -hankkeen ja Tampereen ammattikorkeakoulun BioHub-ohjelman seminaari järjestettiin 21.5.2015.

Ville Sileäkangas, Uusi puu -hankkeen veturi
ville.sileakangas@uusipuu.fi, 040 829 9332

Timo Nurmi, viestintä
timo.nurmi@zipipopfreud.fi, 050 3493597

Katri Kauppila, Uusi puu -hankkeen puheenjohtaja
katri.kauppila@uusipuu.fi, 040 829 9482

Mikä Uusi puu?

Uusi puu on yli 20 alan organisaation yhteishanke, jonka tavoitteena on lisätä organisaatioiden välistä yhteistyötä sekä lisätä ymmärrystä puupohjaisista biotuotteista, niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista, taloudellisesta merkityksestä ja kasvunäkymistä.

Hankkeessa mukana olevat organisaatiot ovat BillerudKorsnäs Finland, DS Smith, Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC, Huhtamäki, Jaakkoo-Taara, Kotkamills, Mercamer, Metsä Board, Metsä Tissue, Metsähallitus, Metsäteollisuus, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Paperiliitto, Powerflute, Pyroll, SCA Hygiene Products, Stora Enso, Suomen Aaltopahviyhdistys, Suomen Kuitukierrätys, Suomen Metsäsäätiö, Tampereen ammattikorkeakoulu/Biotuote ja -prosessitekniikan koulutusohjelma, Tetra Pak, Valio sekä VTT.

Hankkeen asiantuntijaryhmässä ovat mukana tällä hetkellä:

Riikka Pakarinen, YTM, KTM, europarlamentaarikko 2009-2014
Sixten Sunabacka, strateginen johtaja, TEM
Maria Ritola, tutkija, ekonomisti, Demos Helsinki
Heikki Aro, Biotalouden ohjelmapäällikkö, Tekes
Sauli Rouhinen, Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri, YM
Timo Heinonen, kansanedustaja, Kokoomus
Pauli Kiuru, kansanedustaja, Kokoomus
Mats Nylund, kansanedustaja, RKP
Antti Rantakangas, kansanedustaja, Keskusta
Sampo Terho, europarlamentin jäsen, PS

Mikä BioHub?

BioHub on TAMKin bio-osaamisen klusteri, jonka keskiössä ovat opiskelijat, kuituosaaminen ja uusien tuotteiden innovointi. BioHubissa opiskelijaprojekteissa yhdistyvät tekniikan, metsäalan ja liiketalouden osaaminen (metsätalous-, kuitu- ja selluloosa-, paperinvalmistus-, puurakentamis-, kemian-, energia-, tekstiili-, ympäristö-, kone- ja automaatio- sekä liiketoimintaosaaminen).

BioHubin projekteissa monialaiset opiskelijatiimit ovat mukana yhdessä teollisuusyritysten kanssa kehittämässä uutta osaamista ja liiketoimintaa. BioHubin tavoitteena on muodostaa yritysten ja korkeakoulujen kansainvälinen verkosto ja biotuoteosaamisen keskus, joka vastaa niin opiskelijoiden, henkilöstön kuin työelämänkin tarpeisiin.

BioHubin tarjoaa proaktiivisesti sekä nopean että pitkän tähtäimen TKI-toimintaa, maksullisia palveluja, räätälöityjä koulutuspalveluja ja innovointipalveluja. BioHub toimii show room -tyyppisesti uudenlaisena opiskelijoita, henkilöstöä ja työelämän tarpeita vastaavana oppimis- ja innovaatioympäristönä. Marraskuun alussa 2015 TAMKissa järjestetään yli 500:n opiskelijan innovointitapahtuma Innoevent, jossa BioHub on mukana biotalouden yhteistyöyritysten toimeksiantojen kautta.

Kuva: Essi Kannelkoski

Muokattu 29.03.2016