Takaisin

Asiantuntija: Musiikkiakatemian tuottaja Elina Orjatsalo

Asiantuntija: Musiikkiakatemian tuottaja Elina Orjatsalo

Tuottajan täytyy sietää kaaosta ja keskeneräisyyttä. "Sopii minulle, sillä teen työtä sydämellä ja intohimolla", musiikin tuottaja Elina Orjatsalo sanoo.

Elina Orjatsalo aloitti TAMKin musiikin koulutuksen tuottajana elokuun alussa. Haastatteluhetkellä Musiikkiakatemian syksyn suurproduktion, Kuun maailma -oopperan ensi-iltaan on aikaa muutama viikko. 

TAMKin musiikin koulutus tekee parin vuoden välein ison musiikkiproduktion. Tuottajalla on esityksen onnistumisessa suuri rooli, sillä hän vastaa koko tuotannon sujumisesta alusta loppuun saakka.

Musiikkiakatemiassa esitys valitaan aina pedagogisin perustein, millaisia laulajia ja muita opiskelijoita on sillä hetkellä opiskelijoina. Kun päätös tulevasta esityksestä on tehty, tuottaja aloittaa työnsä.

– Ensiksi lähden etsimään teokselle ohjaajaa ja kapellimestaria. Kuun maailma -oopperan kanssa kävi mieletön onni, saimme ohjaajaksi huikean mielikuvituksen omaavan Erik Söderblomin ja kapellimestariksi talomme oman opettajan, Markus Yli-Jokipiin. He ovat mahtavia tyyppejä, joilla oli heti huimia ideoita siitä, miten esitys toteutetaan, Orjatsalo iloitsee.

Kun ohjaaja ja kapellimestari on kiinnitetty, tuottaja etsii produktiolle lavastajan, puvustajan, maskeeraajan, valosuunnittelijan ja muut tarvittavat henkilöt.

– Kun tuotantotiimi on koossa, järjestän koelaulut. Tässä produktiossa meillä on 16 laulajaa, jotka kaikki ovat TAMKin opiskelijoita. Aikaa produktion ideoinnista syksyn ensi-iltaan on kulunut vuoden verran, mikä on tuotannon näkökulmasta melko lyhyt aika. Näytelmäharjoitukset aloitimme opiskelijoiden kanssa toukokuussa.

"Hullua heittäytymistä"

Tuottaja on joka paikan höylä, joka pitää produktion kaikki langat käsissään; hän hoitaa muun muassa ohjaajan ja kapellimestarin, laulajien ja orkesterin, puvustajien ja lavastajien aikataulutukset.  Samaan aikaan hän hoitaa produktion tiedottamisen ja markkinoinnin, tekee rahoitushakemuksia ja solmii sponsorisopimuksia.

– Tämä kaikki ei sujuisi, ellei tiimissäni olisi aivan loistavia, idearikkaita ihmisiä. Ohjaaja ja kapellimestari ovat palapelin tärkeimmät palaset, ja loistava tekninen ja taiteellinen työryhmä täydentävät kokonaisuuden!

Orjatsalolle työ on myös intohimo, jota hän tekee sydämellään. Produktion ollessa hektisimmillään, ei työtunteja lasketa. Tuottajan työ vaatii pitkää pinnaa.

– Tässä tarvitaan hullua heittäytymistä, mikä sopii minulle erittäin hyvin. Ymmärrän hyvin taiteilijoita. Olen puoliksi taiteen tekijä itsekin, toisaalta tuottajana olen jämpti listaihminen, minulla on koko ajan paperillani ja päässäni lista siitä, mitä tehdään seuraavaksi.  Kun nämä kaksi puolta kulkevat käsi kädessä, niin sillä tästä selviää.

Tuottajana Orjatsalo kertoo katsovansa kulloinkin työn alla olevaa tapahtumaa ikään kuin sivusta.

– Jos kaikki menee niin kuin pitikin, silloin ensi-illan aikaan minulla ei ole enää mitään tekemistä. Esityksestä tulee aina isompi kuin kokonaisuuksiensa summa. Se lähtee elämään omaa elämäänsä – ja se on tässä työssä ihan hirmuisen hienoa.

Tuottajan työ ei lopu siihen, kun esitys loppuu. Esityksen jälkeen on edessä iso kasa tehtäviä; on kiitettävä sponsoreita ja esiintyjiä, purettava näyttämörakenteet, tilitettävä apurahoja ja huolehdittava monista muista jälkitöistä.

Kuun maailma – uutta tekniikkaa

Orjatsalo hehkuttaa työn alla olevaa Kuun maailma -oopperaa. Oopperaan on tulossa aivan uutta nykyaikaista esitystekniikkaa klassiseen oopperaan yhdistettynä. Oopperassa käytetään tehokeinona liikkeen kaappausta live-tilanteessa (motion capture). Tekniikan hoitaa alan huippuammattilainen, työ on tilattu Keho Interaktiven Mikko Karsistolta.

– Oopperasta tulee hillittömän hieno, olemme antaneet kaikkemme sen onnistumiseksi. Opiskelijamme ovat jo nyt kehittyneet ihan valtavasti, heillä on ollut kivaa ja se näkyy esityksessä, Orjatsalo iloitsee.

Oopperan esityskieli on italia, mutta se tekstitetään suomeksi.

Huuhaahumanisti ja rahoituskanavat

Orjatsalo kertoo päätyneensä tuottajan tehtäviin klassisen ajautumisen kautta. Omien sanojensa mukaan hän on huuhaatieteiden maisteri, huuhaahumanisti, jolla hän tarkoittaa teatterin puolelta valmistunutta maisteria.

– Minusta piti tulla teatterintutkija ja ohjaaja. Sitten annoin musiikille pikkusormen ja se vei minut kokonaan. Musiikkia olen tehnyt koko ikäni. Piano ja laulu ovat omia instrumenttejani, toimin myös kuoronjohtajana.

Huuhaatieteiden maisterin vahva tuotannon osaamisalue on taiteen rahoitus. Orjatsalo on kiertänyt läänintaiteilijana ollessaan ympäri Suomea kouluttamassa taiteilijoita siitä, miten taiteen apurahoja haetaan. Kuun maailma -oopperaa varten hän haki apurahaa Pirkanmaan rahastosta, mikä myös myönnettiin. Tämä oli Musiikkiakatemiassa ensimmäinen isompi ulkopuolinen rahoitus.

Orjatsalo opettaa tuotantokoulutusta myös TAMKin musiikkipedagogin ylemmässä AMK-tutkinnossa.

– Käymme koulutuksessa läpi, miten kulttuuritapahtuma tuotetaan, miten järjestetään konsertti tai taidenäyttely. Perusperiaatteet ovat tuotannoissa aina samat, se miten haetaan rahoitusta, miten markkinoidaan, miten tiedotetaan, miten saadaan yleisö paikalle ja tehdään sopimukset.

Meneillään olevan kulloisenkin ison musiikkiproduktion lisäksi musiikin tuottajan työhön kuuluvat myös muut tehtävät, kuten Musiikkiakatemian kevään ja syksyn konsertti- ja yhteismusisointikalenterien rakentaminen.

– Voisin sanoa, että työn ollessa kiivaimmillaan päässäni on melkoinen kaaos, mutta se on hallittu kaaos. Tämä on tosi upeaa työtä. Esityksen jälkeen olo on tyhjä, mutta viimeistään kahden viikon päästä sitä alkaa jo taas miettiä, mitä me seuraavaksi tehdään, kun se oli niin kivaa. Oma henkireikäni vapaa-aikana on ratsastaminen. Hevosen selässä pääsen toiseen maailmaan, joka on musiikista kaukana.

Elina Orjatsalo

Koulutus

FM, teatterin ja draaman tutkimus, Tampereen yliopisto
Konsertti- ja tapahtumatuottaja, Tampereen yliopisto

Työura

Händel-kuoron tuottaja
Sastamala Gregoriana -festivaalin tuottaja
Läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, säveltaiteen tuottajana Pirkanmaalla 6 vuotta
Pirkanmaan kuorokeskusyhdistyksen ja ammattilaiskuoro Tampere Cappellan tuottaja
Parkanon vapaa-aikatoimen ohjaaja
TAMK Musiikin tuottaja

Muu

Tuomas-kuoron johtaja
Freelancer-keikkailu ja opetus

Kuun maailma -ooppera Musiikkiakatemiassa, ensi-ilta pe 30.9.2016


Teksti: Arja Hautala
Kuvat: Saara Lehtonen

Muokattu 30.09.2016