Takaisin

Alumni Jenni Pöllänen: ”Tähtäimen lisäksi pitää nähdä polku päämäärään”

Alumni Jenni Pöllänen: ”Tähtäimen lisäksi pitää nähdä polku päämäärään”

Hullujen Päivien työharjoittelijasta tavaratalonjohtajaksi Stockmannille päätynyt Jenni Pöllänen ei usko, että kukaan syntyy johtajaksi. Jokaisen työtehtävän arvostaminen auttaa uralla eteen päin.

Samaan aikaan kun Jenni Pöllänen on edennyt askeleittain kiireapulaisesta tavaratalonjohtajaksi, tavaratalot ovat laajentuneet verkkokauppoihin ja digitalisoituneet
Samaan aikaan kun Jenni Pöllänen on edennyt askeleittain kiireapulaisesta tavaratalonjohtajaksi, tavaratalot ovat laajentuneet verkkokauppoihin ja digitalisoituneet

 

Jenni Pöllänen tervehtii ohikulkevia asiakkaita ja vaikuttaa aivan siltä kuin olisi milloin vain valmiina palvelemaan. Ja sitä hän usein tekeekin, vaikka hän on koko Tampereen Stockmann-tavaratalon johtaja.

– Olen ison osan työviikostani eri osastoilla myyjien ja asiakkaiden kanssa. Minulle on tärkeää kuunnella henkilöstön ja asiakkaiden toiveita. Teen tietenkin tiivistä yhteistyötä osastojen  esimiesten kanssa, mutta juttelen mielelläni myös suoraan ammattilaisten, eli myyjien kanssa.

Pöllänen päätyi työharjoitteluun Stockmannin Hulluille Päiville opiskellessaan tradenomiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa 1990-luvun lopulla. Ilta- ja viikonlopputyöt myyjänä jatkuivat Stockmannilla läpi opintojen, mutta Pöllänen ei tyytynyt yhteen yrityskontaktiin.

– Ammattikorkeakoulun rikkaus oli silloin ja on varmasti edelleen se, että oli paljon mahdollisuuksia tehdä yritysten kanssa projekteja ja hankkeita. Itse tein erilaisia projekteja ja harjoitteluja kuudessa tai seitsemässä yrityksessä. Opiskeluaika oli ihanaa kun kaikki oli omasta aktiivisuudesta kiinni.

Monta työnkuvaa samalla koulutuksella

Jenni Pöllänen kokeili eri aloja ja vakuuttui siitä, että haluaa kaupan alalle. Valmistuttuaan hän jatkoi Stockmannilla myyjänä.

– Kaupan alalla on erittäin paljon eri tehtäviä samassa työpaikassa ja samalla koulutuksella. Pitää arvostaa sitä työtä mitä tekee, sillä kaikki työ vie eteen päin. Olen itse aina ajatellut, että teen nyt tämän homman hyvin ja pyrin sitten eteen päin.

Jo varhain Pölläselle oli selvää, että hän haluaa johtaa – ei nyt välttämättä kokonaista tavarataloa, mutta ihmisiä kuitenkin. Jonkin verran valmistumisen jälkeen hän kipusikin Tampereen Stockmannilla esimiesasemaan.

– Tähtäimen lisäksi pitää nähdä polku, jota pitkin päämäärään pääsee.

Oman polkunsa varrella Pöllänen on toiminut lähiesimiehenä, kouluttajana sekä myyntipäällikkönä. Yksi etappi matkan varrella olivat johtamisen erikoistumisopinnot TAMKissa.


Johtajaksi kasvetaan ja kehitytään

Myyntipäällikkönä Pölläsellä oli jo sata alaista. Jossain vaiheessa hänelle kirkastui, että hän haluaisi vielä tavaratalonjohtajaksi. Monta vuotta myöhemmin tärppäsi. Pöllänen valittiin tavaratalonjohtajaksi Stockmannille kauppakeskus Jumboon Vantaalle.

– Siirtyminen tavaratalonjohtajaksi jännitti, mutta olin tehnyt systemaattisesti työtä sen eteen. Kukaan ei synny johtajaksi, vaan johtajaksi on kasvettava ja kehityttävä.

Iltaisin ja viikonloppuisin elävä kauppakeskus oli varsin erilainen ympäristö kuin aamusta iltaan kukoistava kaupungin keskusta. Vantaalla Pöllänen toimi muun muassa kauppakeskuksen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana ja panosti paljon yhteistyöhön sidosryhmien kanssa.

Paluu koti- ja opiskelukaupunkiin Tampereelle kuitenkin houkutteli, ja vuonna 2016 siihen avautui tilaisuus. Pöllänen siirtyi johtamaan tuttua, mutta vastikään remontoitua ja laajennettua  tavarataloa Tampereelle.

– Nyt mietinnässä on asiakaskokemuksen kehittäminen. Kartoitamme esimerkiksi tarvetta lepopaikoille ja kännykän lataamiseen.

Opiskeleva esimies

Tavaratalonjohtajalla ei ole säännöllistä työaikaa, mutta Pöllänen kertoo, että hänellä riittää aikaa myös miehelle ja 11-vuotiaalle tyttärelle sekä vapaaehtoistoiminnalle partion parissa. Harrastuksiin kuuluu matkustelua sekä opiskelua, ja juuri nyt työn alla on ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

– Opiskelu antaa edelleen ajattelemisen aihetta. Tykkään työstäni ja voisin kuvitella olevani tässä työssä pitkään. On kuitenkin kaikkien etu, että esimies kehittyy ja kehittää itseään.

41-vuotias tavaratalonjohtaja muistuttaa, että hänelläkin on vielä yli 20 vuotta työuraa jäljellä. Siihen mahtuu monenlaista.

– En tiedä mitä olen tulevaisuudessa, mutta sen tiedän, että polku vie johonkin.
 

ALUMNI PARRASVALOISSA

Kuka: Jenni Pöllänen
Koulutus: tradenomi (AMK), johtamisen erikoistumisopinnot
Työpaikka: Stockmann

Teksti: Sabina Mäki
Kuvat: Tiina Suvanto

 

Muokattu 25.09.2017