Takaisin

”Maailma tarvitsee kuoronjohtajia siinä missä rakennusinsinöörejäkin”

”Maailma tarvitsee kuoronjohtajia siinä missä rakennusinsinöörejäkin”

Kuoronjohdon lehtori Markus Yli-Jokipii näkee asemansa sekä mahdollisuutena että velvollisuutena vaikuttaa laajasti koko kuorokulttuuriin.

Markus, tämä on kolmas vuotesi Tampereella ja TAMKissa. Mikä sai turkulaisen tulemaan Tampereelle?

Valmistuin Turun yliopistosta vuonna 2008 ja Sibelius-Akatemiasta vuonna 2009. Sen jälkeen toimin Turussa kuoronjohtajana sekä sivutoimisena opettajana. Ammattikorkeakouluissa on lehtoraatteja vähän auki, ja vaimoni on täältä päin kotoisin, joten päätös hakea lehtorin paikkaa ei ollut vaikea. TAMK on sitä paitsi keskeinen paikka Suomen kuorokentällä Sibelius-Akatemian ohella.

Millainen työpaikka TAMK on ollut?

TAMK on raikas ja innovatiivinen. Täällä uskalletaan katsoa tulevaan ja annetaan tilaisuus tehdä, kun jollain on visio. Kuorolaulun kvartaali on 250 vuotta, mutta elämme silti tässä päivässä. TAMK rakentaa uutta, ja siinä pitää musiikin koulutuksenkin olla mukana. Olen mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten koko talon tavoitteet käännetään omalle alalle.
 

"Kuorolaulun kvartaali on 250 vuotta, mutta elämme silti tässä päivässä."
 

Toimit TAMK Musiikin ja Tampereen konservatorion yhteisen Musiikkiakatemian taiteellisena suunnittelijana. Millainen roolisi käytännössä on?

Musiikkiakatemiayhteistyö on Tampereen musiikkikoulutuksen vahvuus. Yhteisen produktiotoiminnan, henkilöstön sekä tilojen ansiosta saamme kahden instituution resursseista paljon irti. Juuri nyt suunnittelemme lukuvuoden 2015–2016 yhteismusisointiohjelmaa, jossa otamme huomioon eri opiskelijaryhmien pedagogiset tarpeet. Tavoitteena on, että ohjelmisto tarjoaa sopivasti tekemistä kaikille talon opiskelijoille.

Millaista on kuoronjohdon koulutuksen yhteistyö työelämän kanssa?

Meillä on aktiivinen vuorovaikutus kuorokulttuurin ja koulutuksen välillä, ja TAMK Musiikki tekee laajasti yhteistyötä teattereiden ja orkestereiden kanssa. Opiskelijat harjoittelevat myös Näsin Ääni -kamarikuoron kanssa, ja minä toimin kuoron taiteellisena johtajana.

Olet ollut käynnistämässä Pirkanmaan kuorokeskus -hanketta. Miksi?

Perustimme Pirkanmaan kuorokeskuksen syksyllä 2014 yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan toimipisteen kanssa. Tavoitteena on koota Pirkanmaan kuorot verkostoon ja kehittää kuorotoimintaa esimerkiksi markkinoinnin, koulutuksen ja tapaamisten avulla. Verkostoon on liittynyt jo 60 kuoroa, ja vastaanotto on ollut myönteinen. Hankkeen kautta saamme myös TAMKissa tietoa siitä, millaista avoimen AMK:n opetusta ja täydennyskoulutusta alalla tarvitaan.

Entä mitä varten perustit Tampere Cappella -kuoron?

Haluan vaikuttaa siihen, että ammattilaisten työnsaantimahdollisuudet paranisivat ja että ammattimainen kuorotoiminta ottaisi tuulta purjeisiinsa. TAMKin tavoitteena on yrittäjämäisen osaamisen vahvistaminen, ja Tampere Cappellan avulla pyrimme työllistämään opiskelijoita sekä freelance-muusikoita.

Olet työntänyt lusikkaasi moneen soppaan. Kuinka sukkulointi eri roolien välillä onnistuu?

Pari vuotta katselin ympärilleni ja viime vuonna panin varsinaisesti sopan tulelle. Monet roolini eivät ole selkeästi eri lokeroissa. Näen lehtoraatin TAMKissa mahdollisuutena ja velvollisuutena vaikuttaa kuorokulttuurin kehittymiseen laajemminkin.

Harrastuksestasi on tullut työtäsi. Kuinka vietät nyt vapaa-aikasi?

Vapaa-aikani täyttyy arkisista asioista perheen kanssa. Vaikka piano on minulle työkalu, harrastan edelleen myös pianonsoittoa. Kesäisin pelaan pesistä.

Markus Yli-Jokipii

  • kuoronjohdon lehtori TAMKissa
  • toinen Musiikkiakatemian taiteellisista suunnittelijoista
  • käynnistänyt Pirkanmaan kuorokeskus -hankkeen yhdessä TAIKE Pirkanmaan kanssa
  • Tampere Cappellan perustaja ja johtaja
  • Kuninkaantien muusikoiden barokkiorkesterin ja kamarikuoro Näsin Äänen taiteellinen johtaja
  • opiskellut musiikkitiedettä Turun yliopistossa ja kuoronjohtoa Sibelius-Akatemiassa
  • asuu Tampereella vaimonsa sekä 2-, 5- ja 8-vuotiaiden poikiensa kanssa.

 

Teksti: Sabina Mäki
Kuva: Joel Forsman

****

Juttu on julkaistu TAMK.nyt-verkkolehdessä. Lue lisää TAMK.nytin juttuja!

****

 

Muokattu 29.03.2016