Takaisin

Kasvisruoka on ekoteko! - aineistonäyttely Pääkampuksen kirjastossa

Kasvisruoka on ekoteko! - aineistonäyttely Pääkampuksen kirjastossa

Kasvissyönti on lisääntynyt viime vuosina nopeasti ja syy tähän on nykyään entistä useammalla ihmisellä ekologinen eikä eettinen. Kasvispainotteinen ruokavalio on ympäristöystävällisempi kuin liharuokaan perustuva. Liha- ja maitotuotteiden tuotannolla on suuri hiilijalanjälki. Lihantuotanto kuormittaa ympäristöä ja pahentaa ilmastonmuutosta. Viljelymaasta käytetään suurempi osa rehu- ja eläintuotantoon kuin ihmisten ravinnoksi käytettävien kasvien viljelyyn. Lihakarjan laidunmaata ja rehun viljelymaata varten raivataan myös jatkuvasti yhä enemmän koskematonta luontoa.

Kasvisruoan suosion kasvun huomaa myös ruokakaupoissa ja ravintoloissa. Nyhtökaura, härkis, tofu ja erilaiset muut kasviproteiinivalmisteet korvaavat lihan yhä useammissa ruoka-annoksissa. Kasvisruokavalikoima on entistä monipuolisempi ja kasvisruoka-annoksen voi valita sekasyöjäkin. Kasvisruokaviikot, liharuoattomat teemakuukaudet ja muut tempaukset ovat tuoneet uusia herkullisia kasvisruokareseptejä kaikkien kotien ruokapöytiin.

Kirjaston huhtikuun aineistonäyttelyssä on esillä kasvissyöntiä käsitteleviä kirjoja. Mukana on paitsi ekologista, myös eettistä ja terveydellistä pohdintaa, lihankorvikkeiden esittelyä ja tietysti runsaasti reseptikirjoja.

Näyttely & teksti: Laura Järvinen, tietopalvelusihteeri, TAMK kirjasto- ja tietopalvelut.

14.05.2018