Takaisin

Opiskelijan tarina - Kliininen asiantuntija kehittää hoitotyötä

Lotta Ahola: Kliininen asiantuntija kehittää hoitotyötä

Kliinisen asiantuntijan koulutus

- Kliinisen asiantuntijan koulutusohjelma on kuin minulle tehty: käytännönläheinen, eteenpäin vievä ja tieteellistä näkökulmaa esille tuova, kertoo jämsäläinen Lotta Ahola. Koulutusohjelmassa opiskelevan Aholan ammatillisen mielenkiinnon kohteena on erityisesti äkillisesti sairastuneen hoitotyö.

Kliinisen asiantuntijan koulutuksessa

"Näin koulutuksessa mahdollisuuden toteuttaa omaa osaamistani ja työkokemustani. Tässä koulutusohjelmassa tarvitaan pohjalle vahva kliininen osaaminen, halu viedä uusia toimintamalleja eteenpäin ja into kehittää itseään.

Tiedonhaun menetelmät, näyttöön perustuva toiminta, prosessijohtaminen ja laatujärjestelmät sekä asiantuntijaluennot ovat olleet koulutuksen merkittävintä antia. Organisaatiovierailut ovat myös avartaneet maailmaa.

Eikä opiskelukavereiden osuutta voi väheksyä. He ovat mahtava voimavara, ja heidän kauttaan on ollut mahdollisuus nähdä asioita eritavalla ja oppia uutta. Osan kirjallisista töistä olen voinut tehdä omalle työyksikölleni, joten koulutus on tullut tunnetuksi myös työpaikallani.

Työelämässä

Työskentelen tällä hetkellä Jämsän terveysasemalla sairaanhoitajana, hoitaja-lääkärityöparimallissa. Teen myös päivystävän sairaanhoitajan työtä. Elämääni kuuluu työn ja opiskelun lisäksi kolme 18-, 15-, ja 12-vuotiasta nuorta, useita luottamustoimia ja yhdistystoimintaa.

Pidän elvytyskoulutuksia työyksikössäni sekä sijaistan syöpäpoliklinikan sairaanhoitajaa lääketiputuksissa. Minulla on 22 vuoden työkokemus hoitotyöstä erilaisista yksiköistä, ja tätä pidän myös vahvuuteni. Olen aiemmin valmistunut myös lääkintävahtimestari-sairaankuljettajaksi ja sairaanhoitajaksi. Päivitin sairaanhoitajatutkintoni PIRAMKissa vuonna 2009.

Suoritettuani sen jälkeen JAMKissa johtamisen ja kehittämisen erikoistumisopinnot ymmärsin, että haluan nimenomaan kehittää asioita ja toimintatapoja, eikä johtaminen ole minun juttuni. Siksi päädyinkin hakemaan kliinisen asiantuntijan koulutusohjelmaan TAMKiin. Syksyllä 2011 aloitin päivystävänä sairaanhoitajana ja päivystävän sairaanhoitajan toimi on se, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä kliinisenä työnäni.

Opiskelu ylemmässä AMK-tutkinnossa

Kannustan ja suosittelen ylipäänsä opiskelemaan. Omat resurssit kannattaa miettiä realistisesti, mutta opinnoista selviää, mikäli vain itse siihen uskoo. ATK-taidot kannattaa olla kunnossa ja opiskeluaika on hyvää harjoitusta itsensä johtamiselle, delegointitaidoille sekä organisoinnille. Itselläni ei ole ollut mahdollisuutta ottaa opintovapaata, mutta työnantajani on antanut minulle läsnäolopäivät palkallisena. Opinnäytetyöni teen päivystävän sairaanhoitajan vastaanottotoiminnasta Jämsässä."

Lotta Ahola

Lue lisää koulutuksesta >

Päivitetty 01.11.2017