Takaisin

Opiskelijan tarina - Elämänkokemus antaa perspektiiviä opiskeluun

Helena Kallio-Lahtinen: Elämänkokemus antaa perspektiiviä opiskeluun

Palveluliiketoiminnan johtamisen koulutus

Helena Kallio-Lahtinen opiskeli palveluliiketoiminnan ylemmän AMK-tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyössä järjestämässä koulutuksessa.

Valmistuin restonomiksi v. 2004 ja valmistujaistilaisuudessani visioin, että kunhan palveluliiketoiminnan ylempää AMK-tutkintoa voi opiskella Tampereella, voisin taas jatkaa opiskelua. Kun koulutus sitten alkoi, innostuin, hain ja pääsin.

Opiskelemme Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijoina, mutta opetus tapahtuu TAMKin tiloissa. Antoisinta opiskelussa on ollut monipuolinen sisältö, vaihtelevat opetusmenetelmät ja viihtyisä ympäristö. Opinnot ovat sisältäneet paljon oman työn kehittämistä, olen myös nauttinut opiskelukavereitteni tapaamisesta lähipäivinä.

Palveluliiketoiminnan koulutusohjelman ylemmän AMK-tutkinnon opinnot on suunniteltu opiskeltavaksi työn ohessa ja tahti on melko tiukka. Ryhmässämme on erittäin hyvä yhteishenki, mikä on auttanut jaksamaan ja etenemään suunnitellussa aikataulussa. Opintovapaa olisi tosin ollut hyvä myös vaihtoehto opiskelusta nauttimisen kannalta.

Työurani olen tehnyt Tampereen ammattiopistossa. Työni ohella minulla on ollut melkein aina jokin opiskeluprojekti meneillään. Pääosin opintoni ovat kohdistuneet omaan alaan ja uusien työtehtävien osaamisen kehittämiseen, mutta välillä olen opiskellut muitakin asioita, muun muassa kieliä sekä lasten- ja metsänhoitoa.

Teen opinnäytetyön projektikehittämisestä. Tutkin siinä projektikehittämisen hyödyntämistä Tampereen ammattiopiston työssä oppimisen kehittämismenetelmänä. Viime vuosina työni on painottunut kehittämistehtäviin. Opiskelutehtäviin on voinut sisällyttää melko paljon oman työn kehittämistä, olen järjestelmällisesti hyödyntänyt opiskelutehtäviä kehittämisosaamiseni parantamiseen.

Valmistuin melko nuorena, 23-vuotiaana kotitalousopettajaksi. Samoihin aikoihin perustimme perheen, nyt kolme lastamme ovat jo aikuisia. Olen huomannut, että nuorena sai opiskella keskittyneemmin ja itsekkäämmin. Aikuisena on enemmän vastuita ja huolehdittavaa kuin nuorena, opiskelu on sovitettava työtehtävien ja elämän monien roolien joukkoon. Toisaalta aikuisena elämänkokemus antaa perspektiiviä. Opiskelumahdollisuutta sekä läheisiltä saamaansa kannustusta osaa arvostaa enemmän.

Helena Kallio-Lahtinen

Päivitetty 14.09.2017